Η Αγία Σοφία, οι κατακτητές

Kύριε διευθυντά 
Ο Ιουστινιανός, τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με αρχιτέκτονα τον Ανθέμιο τον Τραλλιανό και βοηθό του τον πάνσοφο Ισίδωρο τον Μιλήσιο, οικοδόμησαν στην Κωνσταντινούπολη τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ορθόδοξο Ναό, αφιερωμένο στον Ιησού Χριστού, ως εκφραστή της Αγίας του Θεού Σοφίας. Το ότι το μοναδικό αυτό μνημείο αφιερώθηκε στον Ιησού Χριστό, το επιβεβαίωσαν οι κατασκευαστές του, δίνοντας στον ναό έναν τέτοιο προσανατολισμό, ώστε ο μεγάλος άξονάς του, προεκτεινόμενος νοερά, περνάει από την κορυφή των βουνών της Βηθυνίας, στο σημείο όπου ο ήλιος, περίπου ανέτειλε την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Εάν σήμερα θέλουμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια το μεγαλείο του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, τον οποίο ο Γεώργιος Φραντζής ονομάζει «θειότατον της του Θεού Σοφίας, το πάσης της γης αγαλίασμα, το ωραίον των ωραίων ωραιότερον», θα λέγαμε ότι οι δημιουργοί του κατόρθωσαν με δομικά υλικά και με έναν μοναδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, να δημιουργήσουν έναν μεγάλο εσωτερικό χώρο στον οποίο συνυπάρχουν και εκφράζονται οι έννοιες του ωραίου και του υπέροχου, δίνοντας στον πιστό την αίσθηση ότι εισέρχεται στην οικία του Ιησού Χριστού.

Προ ημερών στον ναό της «Αγίας Σοφίας» γιορτάστηκε η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, με μία τελετή που δεν αντέχει σε κριτική. Το ότι έσπασαν τις αλυσίδες και απελευθερώθηκε η Αγία Σοφία, δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Μάλλον σαν ευτράπελο το βλέπω. 

Μάθαμε ότι τα νέα διαβατήριά τους θα έχουν και φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, για να τονίσουν δυναμικά ότι μπορεί να μην είναι οι δημιουργοί του μνημείου, αλλά οι κατακτητές του. Αυτό σημαίνει ότι στα σχεδόν 570 χρόνια κατοχής της Κωνσταντινούπολης δεν ήσαν ικανοί να οικοδομήσουν ένα δικό τους μνημείο ωραιότερο και πνευματικότερο για να προβάλουν. Αρκούνται στον ρόλο του κατακτητή. Και είναι περήφανοι για αυτό! Θέλουν συγχρόνως να γίνουν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ή μήπως δεν θέλουν και προτιμούν να καταλάβουν την Ευρώπη; 
Φαίνεται ότι τα ευτράπελα δεν έχουν τελειωμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή