Πώς έφαγε το γλυκό ο πονηρός Κωστάκης

Πώς έφαγε το γλυκό ο πονηρός Κωστάκης

Κύριε διευθυντά
Διάβασα σε κείμενο έμπειρου αρθρογράφου: «Στις παρελάσεις ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας (Gay Pride) καθείς μπορεί να φοράει ό,τι θέλει… Μαγκιά τους και καμάρι τους και ουδείς δεν έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει». 

Ο καθείς μπορεί να συμφωνεί ή όχι με την ουσία των συλλογισμών του αρθρογράφου. Ομως έχω ένσταση σ’ εκείνο το «δεν» (βγάζει μάτι) στην πρόταση «ουδείς δεν έχει το δικαίωμα να τους το απαγορεύσει». Η ορθή καθαρευουσιάνικη διατύπωση είναι «ουδείς έχει δικαίωμα να τους το απαγορεύσει» και η δημοτική σύνταξη «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους το απαγορεύσει». Σε άλλο κείμενο διάβασα «Ουδείς δεν δύναται να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Αστυνομίας να επέμβει». Η ορθή διατύπωση είναι «ουδείς δύναται να αμφισβητήσει» ή «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει». Στην καθαρεύουσα δύο αρνήσεις ισοδυναμούν με μία κατάφαση. 

Και ένα παλιό ανέκδοτο για παιδιά του Δημοτικού. Ο Κωστάκης: – Μαμά να φάω το γλυκό; – Οχι. – Μπαμπά να φάω το γλυκό; – Οχι. Η μαμά που βρήκε το βάζο αδειανό, ρωτάει: – Γιατί Κωστάκη έφαγες το γλυκό, αφού σου είπα όχι; – Ρώτησα τον μπαμπά κι εκείνος μου είπε όχι. Ο Κύριος στο σχολείο μας είπε «δύο αρνήσεις κάνουν μία κατάφαση!» Αρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή