«Νόμος ο πάντων βασιλεύς»…

«Νόμος ο πάντων βασιλεύς»…

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της Κυριακής 5/6/2022 δημοσιεύθηκε άρθρο του εκλεκτού αρθρογράφου της εφημερίδος κ. Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Νόμος είναι, θα περάσει…» με –ορθότατα– σχόλια για το υπό συζήτησιν νομοσχέδιο περί ΑΕΙ.

Δυστυχώς ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου καλύπτει ευρύτερο φάσμα της υπερβολικής, αλλά όχι πάντοτε αθώας, νομοπαραγωγής μας. Μπορεί να υπερηφανευόμαστε για τους απώτερους προγόνους μας, αλλά σπανίως εφαρμόζουμε αυτά για τα οποία καμαρώνουμε, όπως τον στίχο του Πινδάρου «Νόμος ο πάντων βασιλεύς θνητών τε και αθανάτων». Οι επαιρόμενοι ως επίγονοι του ποιητή πάμπολλες φορές κακομεταχειρίζονται ασυστόλως, με ποικίλες ευκαιρίες, σε όλα τα στάδια και σε όλα τα επίπεδα, τη νομοθετική διαδικασία στην οποία μετέχουν.

Φέρ’ ειπείν το «Σύνταγμα της Ελλάδας» έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 211 Α 24/12/2019) «Εν ονόματι της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», η δε Ορθόδοξος Ελληνική Εκκλησία έχει κατοχυρώσει συνταγματικά (άρθρο 3 Σ.) όχι μόνο τις σχέσεις της με την Πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τον Καταστατικό της Χάρτη. Στην κορυφή της Πολιτείας ο ανώτατος άρχων, ειδικός πανεπιστημιακός διδάσκαλος, προκήρυξε με διάταγμά του (άρθρο 44.2. του Συντάγματος, άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής) την εντός εβδομάδος διεξαγωγή δημοψηφίσματος για εθνικό θέμα με το, απαραιτήτως σαφές κατά τον ΚτΒ, ερώτημα: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.6.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;». Ακολουθεί η πρόταση σε αγγλικό πρωτότυπο και η ελληνική μετάφραση.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, αντιστάσεως μη ούσης, προτείνουν και «περνάνε» φωτογραφικές νυκτερινές ντροπολογίες και αλληλοεξυπηρετούνται με «κοινής αποδοχής» διορισμούς, μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λπ. υπαλλήλων της Βουλής, όπως αδίστακτα ομολόγησε προεδρεύουσα αντιπρόεδρος της Βουλής από του θώκου του προεδρείου. Εικοσιτετράωρος πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να «βολέψει» ανενδοιάστως την κόρη του σε θέση υπαλλήλου της Βουλής.

Διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς για νόμους (περιλαμβανομένων του Σ. και του ΚτΒ), που δεν εφαρμόζονται από το Κοινοβούλιο και τη διοίκηση.
Προσφάτως είδα με χαρά (για πρώτη φορά;) σε πρωτοσέλιδο άρθρο της «Κ» να διατυπώνεται μομφή για τις συχνές παρατάσεις προθεσμιών, αναβολές εφαρμογής διατάξεων κ.ο.κ. Ολες οι εξωθεσμικές ή ευκαιριακές παρεμβάσεις με εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα υπονομεύουν το κύρος των νόμων και την τήρησή τους. Θυμάμαι ένα άρθρο του εκλεκτού συγγραφέα και συνεργάτη της «Κ» κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου, που κατέληγε θυμίζοντας ότι χωρίς νόμους θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή