Τούρκοι περιηγητές στο Καστελλόριζο

Τούρκοι περιηγητές στο Καστελλόριζο

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τα σχόλια του καθηγητή Γ. Μαυρογορδάτου στην «Κ» της 19/6/2022, κατά τα οποία ουδέποτε η Τουρκία, επί δεκαετίες, έθετε εδαφικά ζητήματα με την Ελλάδα και ορθώς τονίζεται ότι τούτο θα πρέπει να το επικαλείται εντόνως η Ελλάδα, θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω.

Εν σχέσει με το Καστελλόριζο η Τουρκία για να υποστηρίξει τις εκδήλως αβάσιμες «διεκδικήσεις» της επικαλείται την ελάχιστη απόσταση που χωρίζει το νησί από τις ακτές της. Ξεφυλλίζοντας λοιπόν την αθηναϊκή ημερησία -τότε- εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, της 9/4/1952, βρήκα την «είδηση» κατά την οποίαν, καίτοι η απόσταση παραμένει η αυτή, οι Τούρκοι ανεγνώριζαν πλήρως την ελληνική κυριαρχία στο ακριτικό νησί. Ετσι «ΡΟΔΟΣ, 8 Απριλίου. Τηλεγράφημα εκ Καστελλορίζου αναφέρει ότι κατέπλευσεν εις την νήσον προερχόμενον εξ Αντιφύλλου (την πλησιέστερη τουρκική ακτή προς το Καστελλόριζο) το τουρκικό σκάφος «Μπατσάκ» με 56 Τούρκους περιηγητάς, τους οποίους συνοδεύει ο διοικητής Αντιφύλλου. Οι Τούρκοι περιηγηταί εξέφρασαν τον ενθουσιασμό των διά την θερμήν υποδοχήν της οποίας έτυχον εκ μέρους των Ελλήνων». (…) Ετσι θα παρατηρούσα ότι η διεθνής έννομη τάξη πείθεται από τα γεγονότα και όχι από τους επαναλαμβανόμενους αλλά και ανανεούμενους έωλους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Η Ελλάδα ουδέν άλλο πράττει από το λεχθέν από τον Κλέμεντ Μέτερνιχ (1773-1859), «το να διατηρείς τα κεκτημένα σημαίνει δράση».

Αντίθετα, θα έλεγα, η τουρκική ηγεσία φαίνεται να έχει ανοσία στη λογική του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερη ευαισθησία στη λογική της ισχύος, κάτι που εξάλλου χαρακτήριζε πάντα τα απολυταρχικά καθεστώτα. Ακόμα θα παρατηρούσα ότι η ρητορική του Ερντογάν έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον εθνικισμό. Το υπερβολικό που εκφράζεται με μια διάθεση υπεροχής και περιφρονήσεως. Κάτι πια παρωχημένο, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο.

Τέλος, οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, όταν η ίδια στις απέναντι ακτές της εξοπλίζεται σαν αστακός, μου θυμίει το λεχθέν από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, κατά τον οποίον «…δεν μπορείς ποτέ να πείσεις κανέναν με λογικά επιχειρήματα να κόψει το κεφάλι του». Με τη διευκρίνιση βεβαίως ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας στερούνται πάσης λογικής και περισσότερο ταιριάζουν σε νομικίστικες κατασκευές δικολάβων επαρχιακού ειρηνοδικείου της Ανατολής…

Αντωνης Ν. Βενετης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή