Συνταγογραφήσεις, γιατροί και εταιρείες

Συνταγογραφήσεις, γιατροί και εταιρείες

Κύριε διευθυντά
Η εντύπωση που μένει από την κοκορομαχία μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων για το σκάνδαλο Novartis είναι ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται στη χώρα μας κυρίως όταν αναζητούνται πολιτικά οφέλη από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Ο ουσιαστικός ρόλος της διάθεσης κονδυλίων από την εταιρεία για τον χρηματισμό ιατρών, που λόγω συνταγογράφησης έχουν και τον τελευταίο λόγο για το ποιες εμπορικές ονομασίες, μεταξύ ισότιμων δραστικών ουσιών, προωθούνται (και στους οποίους έχει εστιάσει ένα μεγάλο μέρος της έρευνας του σκανδάλου σε άλλες χώρες), 
τείνει, δυστυχώς, να παραγκωνιστεί εντελώς. 

Ο μόνος τρόπος για να διαρραγεί η συναλλαγή μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών – ιατρών (που δεν αφορά μόνο τη Novartis) είναι να καθιερωθεί η προδιαγραφή της συνταγογράφησης δραστικών μόνο ουσιών και όχι εμπορικών ονομασιών εκεί όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα (ή και η, κατά αποκλειστικότητα, σύμβαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μία από τις εναλλακτικά κυκλοφορούσες δραστικές ουσίες κατόπιν διαγωνισμού). Το εάν τα εναλλακτικά αυτά σκευάσματα (γενόσημα) είναι ισότιμα ποιοτικώς με τα λεγόμενα «πρωτότυπα» είναι θέμα του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να αποφασίσει (ο οποίος και έχει την ουσιαστική ευθύνη της έγκρισης της κυκλοφορίας τους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT