Στο τέλος κέρδισε η θεσμικότητα

Στο τέλος κέρδισε η θεσμικότητα

Κύριε διευθυντά
Μετά τον ωκεανό τοποθετήσεων που μας κατέκλυσε, εδέησε να τεθεί το θέμα και στην πρωταρχική συνταγματική του βάση από τα ύπατα αρμόδια κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά χείλη του πρωθυπουργού της χώρας και ηγέτη της συμπολιτεύσεως.

Πριν επικρατήσει η ηθελημένη και υστερόβουλη γενική σύγχυση, το θέμα είχε διευκρινισθεί ορθότατα από τον αρθρογράφο της «Καθημερινής» κ. Σάκη Μουμτζή στις 18-6-2022 («Πρόωρες εκλογές και… τετραετίες»): «Πρόωρες εκλογές απλώς και μόνον για να τις κερδίσουμε αποτελούν θεσμικό ατόπημα. Τόσο γιατί η επίκληση των λόγων της πρόωρης προσφυγής είναι πλασματική, όσο και γιατί συνιστά νόθευση των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού … αποτελεί μια θεμελιώδη αντίφαση».

Τα πράγματα είναι απλά και ρυθμίζονται εξαντλητικά από ρητές και σαφέστατες συνταγματικές διατάξεις. «Οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη … Μόλις λήξει η (τετραετής) βουλευτική περίοδος διατάσσεται η διενέργεια γενικών εκλογών» (άρθρο 53.1 του Συντάγματος). Μοναδική παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό από τον ΠτΔ επιτρέπεται με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου «προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41.2 Σ). Σχεδόν κανείς δεν είχε αναφέρει(!) ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αν παραιτηθεί και δεν είναι δυνατή η επίτευξη της εμπιστοσύνης της Βουλής (άρθρο 41.1 Σ). Δεν μας τιμά, νομίζω, το γεγονός ότι θεωρείται από όλους προτιμότερη η, αντιστάσεως μη ούσης, εφεύρεσις «εθνικού θέματος». Ευτυχώς στην ηγεσία της κυβερνήσεως κυριάρχησε η «επιμονή στη θεσμικότητα» (νομιμότητα) και ο πρωθυπουργός «προέταξε τη θεσμικότητα» αυτή (Σ. Παπαντωνίου στο Θεωρείο της «Καθημερινής» της 8-7-2022).

Δυστυχώς η επιλογή της αυστηρής νομιμότητας, σε αντίθεση με τη «διακομματική» ελευθεριότητα στην εφαρμογή των ορισμών του ανώτατου θεσμού της χώρας, που είναι το Σύνταγμά της, αποτελεί γενναία πρωτοτυπία. Ας ελπίσουμε να ιδρύσει μια καινούργια νοοτροπία και πρακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή