Μεσογειακή διατροφή, κρασί και «μέτρο»

Μεσογειακή διατροφή, κρασί και «μέτρο»

Κύριε διευθυντά

Η κ. Τάνια Γεωργιοπούλου («Κ» 6/7/2022) παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το αλκοόλ: Ο ΠΟΥ (Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας) λέει: «∆εν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία». Ενώ η Ε∆ΟΑΟ (Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Αµπέλου και Οίνου) διοργάνωσε εκδήλωση µε θέµα «Οινικός πολιτισµός και επιστήµη στη σύγχρονη κοινωνία». Ο γενικός γραµµατέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Οινοποιών λέει πως όσοι προτείνουν µέτρα κατά του αλκοόλ «δεν διαχωρίζουν το κρασί ή την µπίρα από τα άλλα αλκοολούχα ποτά».

Ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, επισημαίνει: «Λέμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο και ταυτόχρονα, η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και η μεσογειακή δίαιτα περιέχει κρασί». Θέλουν να «απενοχοποιήσουν» το κρασί. Ομως, όταν λέμε «μεσογειακή διατροφή» εννοούμε ελαιόλαδο και λαχανικά, όχι απαραίτητα και κρασί. Τέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ρένα Κωστή προτείνει «να περιληφθεί το κρασί ως μέρος της μεσογειακής δίαιτας προκειμένου να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα ήδη αλκοόλ». Δηλαδή κατά τους σοφούς δασκάλους, το κρασί είναι άμωμο, δεν προκαλεί εθισμό στο αλκοόλ.

Ο Σπ. Δοντάς προτείνει, προς καταπολέμηση του αλκοολισμού, «τη διάδοση της χρήσεως του φυσικού οίνου, ίνα επισχεθή η κατανάλωσις των οινοπνευματωδών ποτών, άτινα είναι επιβλαβή(!)». (Πρακτ. Ακαδημίας Αθηνών 14/3/1935). Αλλά, «Πώς δύναται σατανάς σατανάν εκβάλλειν», Κατά Μάρκον Γ΄ 22. Και το υπ. Γεωργίας: «Η χώρα ημών υστερεί εις την κατ’ άτομον κατανάλωση οίνου, όστις έχει θρεπτικάς, υγιεινάς και άλλας εξαιρετικάς ιδιότητας. Προτείνει προς αύξηση της καταναλώσεως: α) Εκτεταμένη προπαγάνδα, β) Υποχρεωτική (sic) κατανάλωση εν τοις εστιατορίοις. Διά την επιβολή του αναγκαστικού τούτου μέτρου δεν δικαιολογούνται δισταγμοί και επιφυλάξεις(!), γ) Προτείνεται η εισαγωγή του οίνου εις το σιτηρέσιο του στρατού, ως ποτού λίαν θρεπτικού, υγιεινού αλλά και τονωτικού (sic), το οποίον πρέπει να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα του σιτηρεσίου». (Κ. Γ. Γαρδίκα, Εγκληματολογία, 1966, σελ. 272-273).

Ο ΠΟΥ θέτει το χρονικό όριο 2022-2030 για τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Πολύ αισιόδοξος μου φαίνεται. Για το κάπνισμα ξεκινήσαμε από το μακρινό 1980. (Αριθμ. Α2γ/οικ. 3051 της 25 Απρ./9 Μαΐου 1980 ΦΕΚ Β΄ 475 «1. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους γενικά τους κλειστούς δημόσιους χώρους». Από τότε πέρασαν 42 χρόνια, εκδόθηκαν δεκάδες Υπ. Αποφάσεις αλλά ακόμη δεν μπορέσαμε να κάνουμε «ζάφτι» ούτε τους υπουργούς μας, που καπνίζουν αρειμανίως «ον κάμερα». Πόσα χρόνια θα χρειαστεί ο ΠΟΥ να περιορίσει το αλκοόλ; Οψόμεθα!

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος

Πρώην Γυμνασιάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή