Ε, όχι και αρένα στο Καλλιμάρμαρο

Ε, όχι και αρένα στο Καλλιμάρμαρο

Κύριε διευθυντά

Ακούμε σε μια διαφήμιση για μια συναυλία τον Σεπτέμβριο στο Παναθηναϊκό στάδιο, ότι τα εισιτήρια τιμώνται τόσα ευρώ για τις κερκίδες και τόσα για την αρένα!

Ο στίβος του Καλλιμάρμαρου έγινε αρένα. Ο στίβος της ευγενούς αμίλλης των αθλητών έγινε αρένα των βάρβαρων ρωμαϊκών μονομαχιών και θηριομαχιών και των ισπανικών ταυρομαχιών. Ποια σχέση έχει ο στίβος του Παναθηναϊκού σταδίου με την αρένα (=άμμος);

Σε αντίθεση θα πρέπει να νιώθουμε τουλάχιστον δυσάρεστα όταν διαβάζουμε στο Διαδίκτυο (kathimerini.gr 26-5-2017): «Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση της λέξης ”αρένα” στις ονομασίες των τουρκικών γηπέδων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν όρο που δεν προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και επιπλέον παραπέμπει στις συγκρούσεις των μονομάχων με άγρια θηρία».

Τι να πούμε, όταν μάλιστα τη λέξη, με την έννοια της διαφήμισης, την έχει υιοθετήσει και το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών;

Εμείς πάντως που λάβαμε μέρος στους έβδομους σύγχρονους Νέμε(ι)ους αγώνες στις 25 Ιουνίου ξεκινήσαμε, ξυπόλυτοι και φορώντας χιτώνα, στον στίβο και όχι στην αρένα του αρχαίου σταδίου της Νεμέας με τα παραγγέλματα του αφέτου: «Πόδα παρά πόδα – Ετοιμοι – Απιτε» και την πτώση της ύσπληγος και γέμισαν τα γυμνά πόδια μας με το ιερό χώμα της Νεμέας και όχι με άμμο της αρένας.

Ματθαίος Μ. ∆ημητρίου

Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT