Η πολιτεία οφείλει να βλέπει και ν’ ακούει

Η πολιτεία οφείλει να βλέπει και ν’ ακούει

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη «Καθημερινή» (17/7), εφημερίδα την οποία διαβάζω από τα χρόνια της σχολικής νεότητάς μου, είδα μεταξύ των άλλων φωτογραφιών που δημοσιεύονται και εκείνη στην οποία «ο εκ γενετής τυφλός νεαρός Κων/νος Εφραίμ Τσαγκατάκης συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γνωρίζει με τον δικό του τρόπο, ανιχνεύοντας το πρόσωπο με τα ακροδάκτυλά του».

Μεγάλη η συγκίνηση, όταν βλέπεις τη φωτογραφία. Ασυγκράτητα τα δάκρυα, όταν διαβάζεις το επεξηγηματικό κείμενο. Αναπόφευκτες οι σκέψεις, διδακτικές οι συγκρίσεις, όταν αναλογίζεσαι «τα ίδια» πάθη που βιώνεις.

Η πορεία ζωής του αποφασισμένου να ζήσει, να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει Κωνσταντίνου, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από τα Γδόχια, «μαρτυρικό χωριό» του Δήμου Ιεράπετρας, διδάσκει, προβληματίζει, ενθαρρύνει.

Ενα νέο παιδί, που στερήθηκε εκ γενετής τη συναναστροφή και την εξοικείωση με το φως. Ενας άνθρωπος που δεν είδε ποτέ τη μαγεία της πρωτοξύπνητης ανατολής και της αργοκίνητης δύσης του ήλιου. Ενα παλικάρι που δε γνώρισε με τα δικά του μάτια τη μορφή των γονιών, των φίλων, των δασκάλων, της αγαπημένης του, μοχθεί, μορφώνεται, αθλείται, διακρίνεται, στηρίζει «λόγω και έργω» τους ομοιοπαθείς του.

Σαλπίζει το μήνυμα πως, όσο δίσεχτοι και αν είναι οι καιροί, υπάρχει ελπίδα.

Ο Κωνσταντίνος γίνεται ο αυστηρός καθρέφτης που αναδεικνύει και σχετικοποιεί τις μεμψιμοιρίες και τον πόνο, όσων η ζωή τους στέρησε «το μέγα καλό και πρώτο» αγαθό της υγείας.

Στην «Καθημερινή» (16-7-22) είχα διαβάσει, επίσης, το καταγγελτικό κείμενο της Γιούλης Επτακοίλη, που περιγράφει με ενάργεια τις τραγικές συνέπειες από την έλλειψη εκπαιδευτών κινητικότητας για τους τυφλούς.

Ευελπιστώ ότι η κραυγή της αγωνίας τους, την οποία τόσο αυθεντικά δημοσιοποίησε η συνεργάτις σας, θα βρει «ευήκοα ώτα». Θα ενεργοποιήσει την «τυφλή» Πολιτεία να δει το αληθινό φως των υποχρεώσεών της.

Να αισθανθεί και να εκπληρώσει το χρέος της, μακριά από τη συνήθη κομματική διχοστασία, που μεταφέρει αδιάντροπα κάθε πρόβλημα στο πεδίο της κομματικής διαπάλης.

Προσδοκώ πως οι αρμόδιοι, υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες, θα μεριμνήσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε σε επόμενο φύλλο σας να διαβάσω πως η παράλειψη αποκαταστάθηκε. Θα είναι δώρο ζωής και τιμής για τον Κωνσταντίνο Τσαγκατάκη και όλους τους άλλους τυφλούς, που υφίστανται στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες. Απόδειξη ότι το κράτος μας, όσο και αν παραπαίει, διακρατεί την κοινωνική διάσταση της ύπαρξής του. Εστω και λαβωμένη.

Νίκος Χριστοφακάκης

Τ. πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου,

τ. δήμαρχος Ιεράπετρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή