Χαλεπών καιρών διλήμματα

Κύριε διευθυντά
Μετά τη δωδεκαετή μας οδύσσεια με μνημόνια και COVID, εισέτι πανταχού παρόντα, ήδη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προοιωνίζεται ζοφερό μέλλον με δυνητική αλυσίδα παγκόσμιων οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, εν μέσω αναβάθμισης βιολογικών, χημικών και πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Η Ε.Ε. των «27», διευρυνόμενη χωρίς εμβάθυνση και πολιτική ενοποίηση, δεν προνόησε για διασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας, ενώ οι κυρώσεις της στη Ρωσία γυρίζουν ενδεχομένως μπούμερανγκ, αφού Κίνα και Ινδία αγοράζουν περίπου ισόποσο ρωσικό πετρέλαιο, η δε Ρωσία, μειώνοντας εισαγωγές και ροή κεφαλαίων, πέτυχε ανατίμηση του ρουβλίου. Η Ευρώπη, με τη ρωσική απροσδιόριστη επαναλειτουργία του Nord Stream 1, θα αντιμετωπίσει «βαρυχειμωνιά» (ελλείψεις-ανατιμήσεις αγαθών, διακοπές ενέργειας, δελτία καυσίμων) με προοπτικές ύφεσης, πτώσης ΑΕΠ και φτωχοποίησης. Η Πολιτεία μας, βέβαια, επιχειρεί φιλότιμα να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα (LNG Ρεβυθούσας, ροή μέσω TAP Ιταλίας, δυναμική επιστροφή σε λιγνίτη κ.ά.), αφού ολιγώρησε επί δεκαετίες να αντιμετωπίσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων!

Πρωτίστως όμως εμείς, ως ενεργοί πολίτες, συστατικά κύτταρα της κοινωνίας, ας αναλογισθούμε και δικές μας ευθύνες από ακραίες συμπεριφορές, παραλείψεις ή καταχρήσεις: κομφορμιστική απάθεια για τα κοινά, συσσώρευση κεφαλαίων, εκθετική κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών: στάσεις που μοιραία προκαλούν περιβαλλοντική και βιολογική υποβάθμιση…

Στα καθ’ ημάς, μήπως έφθασε η ώρα να παραμερίσουμε κατά το δυνατόν κομματικές εμπάθειες, προτάσσοντας υπερκομματικές συναινετικές συγκλίσεις που οι χαλεποί καιροί επιτάσσουν, σήμερα ειδικά που ο αναθεωρητισμός κλιμακώνεται εκρηκτικά στην άμεση γειτονιά μας, το Αιγαίο; Αραγε, ένα «θαύμα» ή μια «συντέλεια» θα μπορούσε αφενός να αναχαιτίσει την παρορμητική και αδηφάγο φύση μας και αφετέρου να αναδείξει πολιτικούς ηγέτες του αύριο; Τέτοιοι ηγέτες αναδύθηκαν τον 20ό αιώνα στη χώρα μας και στην Ευρώπη μέσα από τις στάχτες επαναστάσεων και πολέμων:

• Ο Βενιζέλος, επαναστάτης του Θερίσου (1905), για ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την οποία κατόπιν κυβέρνησε ρεαλιστικά, αυξάνοντας –με τους Βαλκανικούς και Μεγάλο Πόλεμο– την Επικράτεια και το κύρος της, τιμηθείς δε και επικριθείς όσο κανείς!

• Ο Ντε Γκωλ, επικεφαλής της Γαλλικής Αντίστασης στον Β΄ Π.Π., με το ραδιοφωνικό μήνυμά του από το Λονδίνο (Ιούνιος του 1940), πρωθυπουργός και Ιδρυτής της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και

• Ο Αντενάουερ, αντιχιτλερικός δήμαρχος Κολωνίας, καθαιρεθείς το 1933 από τον Γκαίρινγκ και πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αφού ως 1ος Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας (1949-1963) υλοποίησε οραματισμούς του που ξεκίνησαν από την εποχή του Μεγάλου Πολέμου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή