Τα ακανθώδη χωράφια της γραμματικής

Τα ακανθώδη χωράφια της γραμματικής

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» Σαββάτου της 16ης Ιουλίου, σελ. 5, διαβάζω: «συγκεκριμένα, από τη μια μεριά αποκαθιστά (…) και, από την άλλη εισαγάγει μία καινοτομία». Ο ενεστώς «αποκαθιστά» μονονουχί βοά ότι στην επόμενη πρόταση, η οποία συνδέεται παρατακτικά με την προηγούμενη, πρέπει να αποσκορακιστεί ο αόριστος εισαγάγει και να γραφεί ο ενεστώς εισάγει.

Η φράση της επόμενης παραγράφου «η ρύθμιση καταλαμβάνει τους εφημερίους» με δυσκολεύει και αναρωτιέμαι για τι λογής κατάληψη πρόκειται.

Στην τρίτη στήλη συναντώ το ρήμα «επικαιροποιώ». Μολονότι λημματογραφείται στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών –και μόνον εκεί– η λέξη είναι σχεδόν αφόρητη. Ο Στέφανος Α. Κουμανούδης θα την κατέγραφε βεβαίως στη «Συναγωγή Νέων Λέξεων» αλλά μετά βδελυγμίας.

Κάποτε εκνευριζόμουν με κειτουκειτιστές δασκάλους όπως ο Κωνσταντίνος Κόντος, ο Χ.Χ. Χαριτωνίδης ή ο αλλοεθνής Cobet, άλλως Κόβητος, πλην όμως, τώρα που τα πανεπιστήμιά μας και οι καθηγητές τους πλήθυναν ως η άμμος της θαλάσσης, θαρρώ πως θα ήταν άγαν χρήσιμοι μερικοί μαστιγοφόροι γραμματικοί παλαιάς κοπής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή