Από τις επισυνδέσεις… στον Αϊζενχάουερ

Από τις επισυνδέσεις… στον Αϊζενχάουερ

Κύριε διευθυντά
Ο πρωθυπουργός, για την άρση απορρήτου του Ν. Ανδρουλάκη, δήλωσε πως «δεν γνώριζα, και δεν θα το επέτρεπα ποτέ, παρότι όλα έγιναν νόμιμα. Δεν υπάρχει ζήτημα παράνομων παρακολουθήσεων. Υπήρξε αστοχία» («Κ», 9/8/2022). 

Δηλαδή. 1. «Η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της ενέργειας», ο Δ/τής δεν είχε προβλέψει πως ο Ανδρουλάκης θα το μάθαινε. 2. «Δεν γνώριζα». Αυτό μου θυμίζει μια όμοια απάντηση του Αϊζενχάουερ στον Χρουστσόφ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Την Πρωτομαγιά του 1960, ένα αεροπλάνο των ΗΠΑ «Υ-2» με κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και άλλα όργανα κυκλοφορούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της ΕΣΣΔ. Κατερρίφθη από τους Σοβιετικούς σε ρωσικό έδαφος. Ο πιλότος, Φράνσις Πάουερ, είχε εντολή, σε περίπτωση που θα τον εντόπιζαν, να ανατινάξει το αεροπλάνο και να αυτοκτονήσει, καταπίνοντας μια κάψουλα που είχε στο στόμα του. Να μην πέσουν αυτός και το αεροσκάφος στα χέρια των Σοβιετικών. Ομως ο 30χρονος Πάουερ προτίμησε τη ζωή. Οι Σοβιετικοί έκαναν «φύλλο φτερό» το αεροσκάφος, το υλικό που είχε μέσα και τον Πάουερ στην ανάκριση. Βρήκαν φωτογραφίες από στρατιωτικούς στόχους. Ο Χρουστσόφ ωρύεται. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου, θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους (διηπειρωτικούς;). Πήρε στο (κόκκινο) τηλέφωνο τον Αϊκ και του λέει: «Τους στρατηγούς τούς κρατάμε με νύχια και με δόντια, μην αρχίσουν πάσες με τα πυρηνικά. Πώς επιτρέπεις παραβιάσεις εναέριου χώρου;». 

Η απάντηση του Αϊκ: «Δεν γνώριζα πως δικό μας αεροπλάνο πήγαινε στη Ρωσία». Φυσικά ο Πάουερ καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση και έγινε ανταλλαγή του με κάποιους Ρώσους κατασκόπους που κρατούσαν στις ΗΠΑ». Σε μια διάσκεψη κορυφής, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Χρουστσόφ, τι γνώμη έχει για τον Αϊκ. «Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα και μπορεί να κυβερνηθεί με ένα καλό πρόεδρο, τον Ρούζβελτ, με έναν κακό πρόεδρο τον Τρούμαν. Φαίνεται πως μπορεί να κυβερνηθεί και χωρίς πρόεδρο!». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει: «Δεν υπάρχει στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών με επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας. Ως προς το ομολογημένο συμβάν, οφείλουν να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής Δικαιοσύνης για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα». Δηλαδή τα πολιτικά πρόσωπα στο απυρόβλητο. Για εμάς δεν υπάρχει Θεός; Ο καθηγητής Γ. Δελλής μάς θυμίζει («Κ», 10/8/2022) πως «ό,τι είναι νομότυπο δεν είναι και νόμιμο. Ούτε είναι οπωσδήποτε ηθικό, όπως κατέστη σαφές σε προηγούμενο επεισόδιο της πολιτικής μας ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή