Πώς να «βαφτίσουμε» τους σταθμούς μετρό

Πώς να «βαφτίσουμε» τους σταθμούς μετρό

Κύριε διευθυντά

Σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο οι σταθμοί του μετρό δεν παίρνουν το όνομα της τοποθεσίας, όπου είναι κτισμένοι, αλλά το όνομα ενός ήρωα, ενός ευεργέτη, ενός επιστήμονα κ.λπ. Στην Αθήνα άρχισε ήδη η κατασκευή της τέταρτης γραμμής του μετρό. Κάποιοι από τους σταθμούς αυτούς θα βρίσκονται στις ίδιες τοποθεσίες όπου βρίσκονται και σταθμοί άλλων γραμμών. ∆εν είναι μόνο πρακτικοί οι λόγοι, αλλά και συμβολικοί – ηθικοί για τους οποίους νομίζω ότι οι παρακάτω μελλοντικοί σταθμοί του μετρό πρέπει να ονομαστούν με τις αντίστοιχες ονομασίες: 1. Ο σταθμός στα δικαστήρια να ονομαστεί «Σταθμός Τερτσέτη – Πολυζωίδη», 2. Ο σταθμός στα Εξάρχεια «Σταθμός Ρήγα Βελεστινλή», 3. Ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο/Ακαδημία «Σταθμός Ιωάννη ∆ομπόλη» ή «Σταθμός Σιναίας Ακαδημίας», 4. Ο σταθμός στο Κολωνάκι «Σταθμός Ελισάβετ Υψηλάντη», 5. Ο σταθμός Ευαγγελισμού «Σταθμός Μόσχως Τζαβέλλα» και 6. Ο σταθμός στην Πανεπιστημιούπολη «Σταθμός Γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου».

Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω την πρότασή μου για τον τελευταίο ή για τους δύο πρώτους σταθμούς. Για τους άλλους τρεις επισημαίνω ότι ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Ι. Καποδίστρια με τον οποίο πριν κατέλθουν στην Ελλάδα –ο Ι. Καποδίστριας ως Κυβερνήτης– είχαν ορκιστεί να εργαστούν για την ανάπτυξη της παιδείας στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Η δολοφονία του Ι. Καποδίστρια έκανε τον Ι. Δομπόλη να φύγει πικραμένος και απογοητευμένος από την Ελλάδα. Και εκεί στην ξενιτιά θυμήθηκε την υπόσχεση που είχε δώσει στον δολοφονημένο φίλο του σχετικά με την παιδεία στην Ελλάδα και πιστός στην υπόσχεση, στη φιλία και στη μνήμη του φίλου του έδωσε χρήματα ώστε να γίνει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το οποίο συναποτελεί μαζί με το Εθνικό το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας!

Η βορειοηπειρωτικής καταγωγής οικογένεια Σίνα έχτισε μεταξύ άλλων και την Ακαδημία Αθηνών. Δεν υπάρχει σταθμός μετρό αφιερωμένος σε Ελληνίδα. Η Ελισάβετ Υψηλάντη έδωσε και τα παιδιά της στην Επανάσταση του 1821 και την ακίνητη περιουσία της, τα χρήματα από την πώληση της οποίας αποτέλεσαν την πρώτη οικονομική βάση για τον αγώνα της Φιλικής Εταιρείας, το όνομα της οποίας φέρει η γνωστότερη ως πλατεία Κολωνακίου! Περιττεύει βέβαια η αιτιολόγηση της πρότασής μου να αφιερωθεί ένας ακόμη σταθμός του μετρό σε μια προεπαναστατική ηρωίδα, τη Μόσχω Τζαβέλλα.

Βασίλειος Μ. Βακάλης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή