Παναθηναϊκό Στάδιο, όχι Καλλιμάρμαρο

Παναθηναϊκό Στάδιο, όχι Καλλιμάρμαρο

Κύριε διευθυντά 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» αναλαμβάνει συνέχεια όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες που δίνουν την ευκαιρία στους Ελληνες πολίτες να βοηθούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες τους. Η τελευταία αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι αυτή της 12ης Σεπτεμβρίου για τον αγαπητό σε όλους μας Γιώργο Ζαμπέτα.

Αναρωτιέμαι όμως γιατί σε μία και μόνο ανακοίνωση δύο τόσο σημαντικά ιστορικά λάθη.

Λάθος 1ο: Το Στάδιο της Αθήνας (το είχε γράψει και παλαιότερα η αρχαιολόγος Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν στην «Καθημερινή») καλείται από την αρχαιότητα Παναθηναϊκό και όχι Καλλιμάρμαρο. Κάθε μνημείο έχει το όνομά του και δεν πρέπει να το αλλάζουμε. Και το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι αρχαίο μνημείο έστω και αν αναστηλώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τον γνωστό αρχιτέκτονα Αναστάση Μεταξά στις αρχές του 19ου αιώνα. Με πιάνει φόβος αν σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν σε κάθε μαρμάρινο αρχαίο ναό ή μνημείο της χώρας μας κολλούσαμε το επίθετο Καλλιμάρμαρο.

Λάθος 2ο: Τα εισιτήρια της αρένας κοστίζουν… ευρώ. Τα στάδια δεν έχουν αρένα. Τα στάδια έχουν στίβο, τα θέατρα έχουν ορχήστρα και τα αμφιθέατρα έχουν αρένες για την επίδειξη μονομαχιών κ.λπ. 

Ας θυμηθούμε τους βίαιους θανάτους των χριστιανών στην αρένα του Κολοσσαίου της Ρώμης. Οπωσδήποτε αν αγοράσετε εισιτήρια στην αρένα «προσοχή» μακριά από το βάραθρο από όπου εμφανίζονται αιφνίδια τα θηρία. Η γλώσσα μας έχει λέξεις για το κάθε πράγμα, για το κάθε νόημα. Οι συντάκτες σας το επισημαίνουν καθημερινά. Εμείς γιατί επιμένουμε να το αγνοούμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή