Κύριε διευθυντά
Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρ. Κατσανιώτη στους ομογενείς της Ν. Αμερικής μού δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις ευάριθμες, αλλά δραστήριες διαχρονικά, ελληνικές παροικίες αυτής. Ετσι, σε ένα τεύχος του μηνιαίου περιοδικού «Ιστορία» του 1994, αναφέρεται, πλην άλλων, και για τους Ελληνες του Σαντιάγο της Χιλής:
«Αν θέλεις ν’ ακούσεις ελληνικά μπορείς κάθε Κυριακή, μια συγκεκριμένη ώρα, να βάλεις το ραδιόφωνο στην εκπομπή του Γιώργου Καραμάνου, ο οποίος χρόνια τώρα προσπαθεί να κρατάει ψηλά το εθνικό φρόνημα». Ο Γιώργος Καραμάνος, με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας, είναι ο πατέρας της Ιρινας Καραμάνου, η οποία είναι η σύντροφος του προέδρου της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς. Παραθέτω επίσης και διάφορες χρονικά σχετικές «ειδήσεις» αναφερόμενες πάντα στον ελληνισμό της Ν. Αμερικής, που τον διέκρινε, όπως το σύνολο του ελληνισμού της διασποράς, η οδυσσεϊκή αντίληψη των πραγμάτων.
Ετσι, «Η Εσπερία», εβδομαδιαία ελληνόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, γράφει στο τεύχος αυτής της 22.1.1971: «Ο εν Σαντιάγω της Χιλής πατριωτικότατος ομογενής κ. Θεόδωρος Καρατάσος είναι από πολλού ευδοκιμώτατα εγκατεστημένος εν Σαντιάγω της Χιλής όπου διευθύνει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πόλεως […]».
Κατά την αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» της 9.3.1889, «εν Αργεντινή Δημοκρατία υπάρχωσι 245 Ελληνες, διεσπασμένοι κατά νομούς ως εξής. […] Εκ των εγκριτωτέρων Ελλήνων αίτινες εν Μεντόζα διαμένουσι είναι ο καθηγητής Χημείας και Γεωλογίας κ. Διον. Αμπελικόπουλος εκ Πατρών και ο Κλεάνθης Ποιμενίδης εκ Κωνσταντινουπόλεως, καθηγητής γεωργικής μηχανουργίας και τοπογραφίας».
Το Μοντεβιδέο της επόμενης «είδησης» είναι η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης και ο ποταμός, ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα. Ετσι: «ΩΡΑ», 24.6.1989 – «Κατ’ ειδήσεις εκ Μαντεβιδέου της Αμερικής εν τη πόλει ταύτη εβρίσκονται σχεδόν 100 Ελληνες εξασκούντες, πλην ολίγων, το επάγγελμα του λεμβούχου εν τω εκεί ποταμώ».
Στην κεφαλληνιακή εφημερίδα «ΕΓΕΡΣΙΣ» της 22.8.1894 διαβάζουμε: «Κατά την Βραζιλιάνικη εφημερίδα του εμπορίου ο εν Ρίο Ιανέιρο εγκατεστημένος προ πολλού Ν. Ι. Φλώρος Ευβοεύς, εφηύρε κινητήριον μηχάνημα, όπερ αντικαθιστών τον ατμόν, προώρισται να παράσχη υπηρεσίας εις την βιομηχανίαν εν γένει».
Τέλος, κατά το «Ελεύθερο Βήμα» της 5.1.1940 «αγγέλλεται εκ Μπουένος Αϊρες ότι εσημείωσεν εξαιρετικήν επιτυχίαν το ρεσιτάλ του βαρύτονου Ι. Προύσαλη και το ρεσιτάλ πιάνου της δεσποινίδος Μαρίας Σταυριανάκη. […] Εξ άλλου εξακολουθεί να σημειώνει εξαιρετικήν επιτυχίαν η Ελληνοαργεντίνη ντιζέζ δεσποινίς Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου».