Δεν είναι προσφορές, ούτε βεβαίως δώρα

Δεν είναι προσφορές, ούτε βεβαίως δώρα

Κύριε διευθυντά 
Καθημερινά, σε πάρα πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, βλέπουμε τους παρουσιαστές να προτρέπουν τους τηλεθεατές να λάβουν μέρος σε κλήρωση για να κερδίσουν από μερικές χιλιάδες ευρώ μέχρι και απαστράπτοντα καινούργια αυτοκίνητα. Η συμμετοχή στην κλήρωση κυμαίνεται γύρω στα τρία ευρώ και η διαδικασία ανάδειξης του νικητή γίνεται κατά έναν όχι και τόσο αδιάβλητο τρόπο, αφού στους συμμετέχοντες δεν δίνεται εγγύηση πιστοποίησης της διαδικασίας από κάποιον αρμόδιο φορέα. 

Εντύπωση ωστόσο προξενεί το σφάλμα των παρουσιαστών να χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της κλήρωσης ως «δώρο» ή «προσφορά» της εκπομπής προς όσους παίρνουν μέρος στην κλήρωση. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η πλούσια ελληνική γλώσσα ως «δώρο» χαρακτηρίζει οτιδήποτε χαρίζεται σε κάποιον και ως «προσφορά» οτιδήποτε δίνεται σε κάποιον σε ένδειξη σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης. 

Υπάρχει βέβαια και κάποιος παρουσιαστής που, πολύ συχνά, προτρέπει τους τηλεθεατές να «διεκδικήσουν» ένα σεβαστό ποσό χρημάτων κάνοντας ένα ή περισσότερα τηλεφωνήματα για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Ομως, ούτε και αυτή η προτροπή για διεκδίκηση είναι σωστή, αφού στη γλώσσα μας το ρήμα «διεκδικώ» σημαίνει ότι ζητώ με νομικά μέσα να μου αναγνωριστεί η κυριότητα ενός πράγματος. 

Κατά συνέπεια, όλα όσα μοιράζονται καθημερινά από τα κανάλια δεν έχουν καμία σχέση με δώρα, προσφορές και διεκδικήσεις παρά με μια διαδικασία ρουλέτας που δεν γνωρίζουμε και κατά πόσον είναι νόμιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή