Δραστικά μέτρα στο χωροταξικό

Δραστικά μέτρα στο χωροταξικό

Κύριε διευθυντά
Βλέπουμε ενδείξεις πως η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την έννοια της «φέρουσας ικανότητας» στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Το θεωρούμε απρόσμενα θετικό! 

Ομως το πρόβλημα είναι οξύτατο. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εξόφθαλμα ξεπεράσει τη φέρουσα ικανότητα του τόπου, με τραγικές συνέπειες. 

Κυνηγώντας μια «τέλεια» αξιοποίηση του εργαλείου της φέρουσας ικανότητας, κινδυνεύουμε να χάσουμε χρόνο. Ο προωθούμενος, βασισμένος στη φέρουσα ικανότητα χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, αναπόφευκτα, θα αργήσει να αποδίδει καρπούς. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Το πολύ καλό είναι εχθρός του καλού». Μέχρι τότε, προτείνουμε αναζήτηση και θέσπιση άμεσων επεμβάσεων συγκράτησης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. 
Παράδειγμα: Για τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων άμεση απαγόρευση έκδοσης αδειών ανέγερσης νέων οικοδομών (εκτός και εντός σχεδίων πόλεων και οικισμών). Εξαίρεση να είναι οικοδομικές άδειες υποδομών κοινής ωφελείας και άδειες εργασιών μικρής κλίμακας. 

Για τα δύο από τα προβλεπόμενα τέσσερα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που ήδη ανατέθηκαν (Μύκονος – Σαντορίνη), χωρίς δείκτες και όρια της φέρουσας ικανότητας, προτείνουμε να περιοριστούν στις υφιστάμενες πόλεις και οικισμούς, με κατεύθυνση συγκράτησης της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Σακης Γαλιγαλης
Κέα
Ρανια Κλουτσινιώτη
Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή