Η στήριξη των καταναλωτών

Κύριε διευθυντά 
Η άνοδος του κόστους της ενέργειας και κυρίως του ηλεκτρισμού απασχολεί τους περισσότερους πολίτες. Οι τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες έχουν ανέβει στα ύψη και η κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές προσφέροντας σημαντικά ποσά στους παρόχους, ώστε οι λογαριασμοί να βρίσκονται σε κάποια λογικά επίπεδα. Με τη μέθοδο αυτή στηρίζεται κατ’ αρχάς το εισόδημα και τα κέρδη των παρόχων, ενώ τα κεφάλαια που δαπανά το κράτος θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους στις σημερινές και επόμενες γενιές. Είναι εύλογο η κυβέρνηση να στηρίζει τους ευάλωτους καταναλωτές, όμως οι πολιτικές που έχουν επιλεγεί αυξάνουν τις δαπάνες.

Σε μια φιλελεύθερη οικονομία οι τιμές καθορίζονται από τον ανταγωνισμό. Εδώ όμως η αγορά είναι ρηχή (λίγοι παίκτες) και η ΔΕΗ δεν παίζει τον ρόλο της κρατικής εταιρείας που στοχεύει στη μείωση των τιμών και όχι στο κέρδος. Δυστυχώς η κυβέρνηση (υπουργός Χατζηδάκης) έφτιαξε μια κερδοσκοπική εταιρεία. Μείωσε την εθνική συμμετοχή με το πρόσχημα ότι χρειάζονται κεφάλαια για επενδύσεις στις ΑΠΕ, την εποχή που οι τράπεζες δάνειζαν με επιτόκιο κοντά στο μηδέν. Παράλληλα, δημιούργησε προϋποθέσεις για πρόσληψη «ειδικών» με παχυλούς μισθούς. Στις συνθήκες αυτές η ΔΕΗ, αντί να μειώνει τις ταρίφες περηφανεύεται για τα κέρδη. Στη Γαλλία, η EDF, που έχει ανάλογη θέση με τη δική μας ΔΕΗ, φρόντισε να κρατάει χαμηλά τα τιμολόγια και η έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Μακρόν με την αγορά ενός πακέτου μετοχών της.

Να μην ξεχνάμε την απόφαση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Χωρίς να προηγηθεί μελέτη και διαβούλευση αποφασίστηκε, το 2019, η πλήρης κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, ενώ η Γερμανία αποφάσισε την κατάργηση το 2038 και η Πολωνία το 2050. Η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, κόστους 1,4 δισ., που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, μετά 5 χρόνια θα μετατραπεί σε παλιοσίδερα, ή με επιπλέον επένδυση 250 εκατ. σε μονάδα φυσικού αερίου (Φ.Α.). Η ηλεκτροπαραγωγή στηρίζεται πλέον στο εισαγόμενο Φ.Α. και εύλογα οι ιδιώτες παραγωγοί άρπαξαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν υψηλά κέρδη φτιάχνοντας νέες μονάδες. Παράλληλα, διέλυσαν τα ορυχεία με αποτέλεσμα σήμερα, που με τον πόλεμο της Ουκρανίας η χρήση του λιγνίτη είναι πλέον μονόδρομος, υπάρχει δυσκολία εξασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων καυσίμου. Η εντατική λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και η σωστή λειτουργία της ΔΕΗ θα μείωναν το κόστος στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή