Περί κυνισμού, αρίστων και μη

Κύριε διευθυντά
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας «Η παγίδα του κυνισμού» («Κ», 6/11/2022). Λοιπόν, «γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (κατά Ιωάννην). Η πραγματικότητα κατά πρόσωπον: φυσικά και είμαστε κυνικοί. Εκπαιδευτήκαμε βάναυσα στους δρόμους και στις ατραπούς της ζωής, «προδομένοι από τις ηγεσίες μας». «Χρόνια κρίσης» σφυρηλάτησαν τη σκληρότητα και δυσπιστία μας. Εμπεδώσαμε τη φράση του ψαλμωδού «μη πεποίθατε επ’ άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων». Τα «ηθικά δοκάρια» που θελήσαμε να μας στηρίξουν αποδείχθηκαν σανίδες που στρώθηκαν στις πλάτες μας για να πατήσουν πάνω μας οι υποκριτές των καιρών ώστε να φτάσουν σε όχθες μακάριας προσωρινότητας. Η Εκκλησία, θεανθρώπινος οργανισμός για τους πιστεύοντες, διαθέτει «αγίους αλλά και δαίμονες» (Αρχιμανδρίτου Ιωήλ). Ευδόκησε ο Θεός να παρουσιάζεται με την πληροφόρηση και το έργο των «δαιμόνων». Είναι στο χέρι των «αγίων» να περιορίσουν κάθε «πνεύμα πονηρόν και ακάθαρτον».

Η χορεία των πανεπιστημιακών δεν μας έρχεται από καμιά «λεγεώνα αγγέλων». Διαθέτει αρίστους και μη. Η μελέτη των λόγων της Αμμάς Θεοδώρας «ο διδάσκαλος οφείλει να είναι ξένος φιλαρχίας και αλλότριος κενοδοξίας…» είναι αναγκαία για αφύπνιση συνειδήσεων. Για τη Δικαιοσύνη τα είχαμε ξαναπεί στο γράμμα μας «Δικαστές και νομοθέτες» («Κ», 5/7/2014). Τα ίδια θα λέγαμε και σήμερα. Ομως, παρά τις ψυχοφθόρες διαπιστώσεις το κλίμα δεν είναι τοξικό. Ολοκληρωτικές αντιλήψεις από τα περιθώρια της Ιστορίας, ουσιαστικά «προβατόσχημοι λύκοι», διαδίδουν τα «περί τοξικότητας» χωρίς αποδείξεις. Το παραμύθιασμα άλλων δεκαετιών έχει τελειώσει. Οι «αρχόμενοι» του σήμερα, ως επί το πλείστον, περισσότερο μορφωμένοι από τους αιρετούς και μη «άρχοντες» των χρόνων, είναι υποψιασμένοι. Παρακαλούνται λοιπόν να περάσουν τον «πήχυ» πρώτα οι «άρχοντες». Η βαθμολογία των επιδόσεων θα αναρτηθεί τη βραδιά των κοινοβουλευτικών κ.λπ. εκλογών. Για τους μη αιρετούς η βαθμολογία αναρτάται καθημερινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT