Ο Ρινότμητος της Χερσώνας 

Κύριε διευθυντά 
Ηταν δισέγγονος του ένδοξου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειου (610-640 μ.Χ.), ο Ιουστινιανός Β΄ ο Ρινότμητος (684-695 και 705-711 μ.Χ.).

Είχε κάποιες επιτυχίες στην αρχή της βασιλείας του κατά των Αράβων, αλλά σύντομα απεδείχθη αδίστακτος, σκληρός και μοχθηρός, ανελέητος σε όποιους θεωρούσε εχθρούς του.

Το 695 μ.Χ. ανατρέπεται από τον στρατηγό Λεόντιο (695-698 μ.Χ.), ο οποίος τον καταδίκασε σε κόψιμο της μύτης και της γλώσσας και τον εξόρισε στην πόλη της Χερσώνας της Κριμαίας – μια πόλη ελληνική, απομονωμένη μέσα στους Σλάβους, η οποία εξαρτιόταν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Παρά τους ακρωτηριασμούς του, διατηρείτο σε εξαιρετική υγεία και σωματική ρώμη.

Επιτήδειος μηχανορράφος, κατόρθωσε να επηρεάσει τους Σλάβους και με την αρωγή τους επανήλθε στον βυζαντινό θρόνο το 705, αφού ανέτρεψε τον Τιβέριο (698-705 μ.Χ.) που είχε διαδεχθεί τον Λεόντιο, τους οποίους καρατόμησε δημοσίως στον στίβο του Ιπποδρόμου.

Η δεύτερη περίοδος της βασιλείας του ήταν το αποκορύφωμα των τρομοκρατικών και εκδικητικών πράξεών του.

Εστράφη ακόμη και κατά των κατοίκων της Χερσώνας και μετέφερε τους μισούς απ’ αυτούς στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους εξόντωσε γιατί, ως εξόριστος στην πόλη τους, δεν έτυχε καλής συμπεριφοράς εκ μέρους των.

Επανήλθε μάλιστα με την ίδια εκδικητική μανία για να τιμωρήσει και τους υπόλοιπους εναπομείναντες κατοίκους της Χερσώνας, οι οποίοι όμως αντέδρασαν δυναμικά και απέκρουσαν την εισβολή του. Τελικά, ανετράπη από τον στρατηγό Βαρδάνη, ο οποίος αφού τον αποκεφάλισε, εστέφθη αυτοκράτωρ ως Φιλιππικός Βαρδάνης (711-713 μ.Χ.).

Ετσι, θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο η εκκένωση των πληθυσμών της περιοχής της Χερσώνας, που διενήργησε ο πρόεδρος Πούτιν στις μέρες μας, φαντάζει σαν απόηχος της μεταφοράς των κατοίκων της Χερσώνας που διέταξε ο αλαζόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός Β΄, για έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του εκ μέρους των κατοίκων της, περίπου 1.300 χρόνια πριν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή