Η «Γαλάζια Πατρίδα», o χάρτης, τα βιβλία

Η «Γαλάζια Πατρίδα», o χάρτης, τα βιβλία

Κύριε διευθυντά
Στο πολύ σημαντικό ενημερωτικό άρθρο του καθηγητή Αγγ. Συρίγου («Καθημερινή», 6/11/2022) για τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα ήθελα να προσθέσω μια προσωπική μαρτυρία.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος της UNESCO για την εξέταση και διόρθωση των σχολικών εγχειριδίων με βάση διμερείς συνεργασίες μεταξύ των κρατών, επισκέφθηκα το 1992 την Πολωνία επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τους ειδικά επιφορτισμένους Πολωνούς έγινε αμοιβαίος έλεγχος του περιεχομένου όλων των σχολικών εγχειριδίων Ελλάδος και Πολωνίας, ώστε να διορθωθεί η διαγραφή κάθε στοιχείου που έθιγε την άλλη χώρα. Με έκπληξη διαπιστώσαμε τότε ότι σε σχολικό εγχειρίδιο ένας χάρτης του Αιγαίου Πελάγους ήταν χωρισμένος κάθετα σε δύο μέρη, ανατολικά κόκκινος, δυτικά γαλάζιος, δηλ. το μισό Αιγαίο με τα αντίστοιχα ελληνικά νησιά εμφανίζονταν να ανήκουν στην Τουρκία. Από τη σχετική συζήτηση απεδείχθη ότι ο χάρτης είχε έτσι διαμορφωθεί με υπόδειξη των Τούρκων, που πριν από μας είχαν συνεργαστεί με τους Πολωνούς στο ίδιο πλαίσιο εξέτασης σχολικών εγχειριδίων. Φυσικά διορθώσαμε τον χάρτη και περιλάβαμε το θέμα στο σχετικό συμβόλαιο που υπογράψαμε, και ενημερώσαμε το υπουργείο.

Ο χάρτης που οι Τούρκοι είχαν τότε δώσει στους Πολωνούς εξέφραζε ακριβώς τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ηδη το 1992. Οι Τούρκοι εργάζονταν συστηματικά και σε βάθος χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή