Να τα εκατοστίσω; Μα είμαι 120, αφήστε με τώρα να φάω λίγη σοκολάτα, να πιω κι ένα κρασάκι

Να τα εκατοστίσω; Μα είμαι 120, αφήστε με τώρα να φάω λίγη σοκολάτα, να πιω κι ένα κρασάκι

Κύριε διευθυντά
Η Jeanne Louise Calment είναι η Γαλλίδα που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας. Εζησε 122 χρόνια. Οταν ήταν 90 ετών, ένας γνωστός της δικηγόρος τής πρότεινε και συμφώνησαν να της πληρώνει κάθε μήνα ένα ποσόν και εκείνη να του αφήσει το σπίτι της όταν πεθάνει. Ο δικηγόρος ήταν 47 χρόνων. Υστερα από 30 χρόνια ο δικηγόρος πέθανε στα 77 του. Ολα αυτά τα χρόνια την πλήρωνε και η γυναίκα του συνέχισε να την πληρώνει για δύο ακόμη χρόνια μέχρι τον θάνατο της Calment το 1997. Ο διάσημος Αμερικανός γεροντολόγος Marc Agronin, που έχει ασχοληθεί με τη ζωή της Calment, λέει ότι ήταν μια ενεργητική γυναίκα, όχι πολύ φανατική με την άσκηση, που της άρεσε να πίνει ένα ποτήρι κρασί, να τρώει λίγη σοκολάτα και να καπνίζει δύο τσιγάρα την ημέρα. Η δεύτερη πιο μακροημερεύσασα ήταν η Misao Okawa από την Ιαπωνία. Αυτή έζησε 117 χρόνια. Η Misao δεν είχε ιδέα από τους κανόνες της υγιεινής διαβίωσης και απέδιδε τη μακροζωία της στο ότι έτρωγε τακτικά σούσι. Σε αντίθεση με τις δύο κυρίες, ο Agronin, που είχε παρακολουθήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων άνω των 85, λέει ότι σχεδόν όλοι αυτοί, που ήταν πολύ καλά σε μεγάλη ηλικία, είχαν υιοθετήσει και είχαν προσαρμοστεί στις οδηγίες της σύγχρονης ιατρικής, ως προς τον σωστό τρόπο διαβίωσης (life style), που έχει σχέση με το αλκοόλ, το κάπνισμα, την άσκηση, τη διατροφή κ.λπ. Οι περιπτώσεις της Calment και της Misao, λέει, είναι απλώς ενδεικτικές της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει στη γενετική υποδομή του ανθρώπου. Φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο γενετικός παράγων είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να υπερκαλύπτει και να εξουδετερώνει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις και συνήθειες. Για να δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα του θέματος θα πρέπει να αναφέρουμε και τις σχετικές στατιστικές που έρχονται από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, που λένε ότι ποσοστό 30% έως 50% των ατόμων άνω των 85 πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοια, που συνήθως χαρακτηρίζεται ως γεροντική.

Σίγουρα για τα καλά γεράματα χρειάζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες της υγιεινής διαβίωσης, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται και λίγη τύχη… ή όπως αλλιώς το λέει κανείς αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή