Εμείς, απέναντι στον χειμώνα

Εμείς, απέναντι στον χειμώνα

Κύριε διευθυντά 
Ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και πολλές παράπλευρες καταστροφές. Η Ρωσία διέκοψε την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως αντίποινα για τη συμπαράσταση της Ε.Ε. προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Χιλιάδες τόνοι δημητριακών, που προορίζονται κυρίως για τις φτωχές χώρες της Αφρικής, έχουν μπλοκαρισθεί στα λιμάνια της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμοκτονία στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε., πλήττεται από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εξαγωγή φυσικού αερίου. 

Πρέπει να μειώσουμε αμέσως την κατανάλωση ενέργειας. 

Χρειάζεται προσπάθεια από κάθε πολίτη, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τις κρατικές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, με στόχο να επιτευχθεί μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας 10% σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο. Οπως πληροφορηθήκαμε από σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 18 Νοεμβρίου, από τους 2.776 δημόσιους φορείς, μόνον 798 έχουν ορίσει ενεργειακούς υπευθύνους. Ανάμεσα στους φορείς που δεν έχουν ακόμη ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο περιλαμβάνονται η Βουλή των Ελλήνων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Προεδρία της Κυβέρνησης. Τα σχόλια περιττεύουν. 
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν χειροτερεύει την καθημερινή μας διαβίωση. Ενα απλό παράδειγμα: Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονται τις βραδινές ώρες, υπό το φως των προβολέων, με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί δεν αρχίζουν δύο ώρες νωρίτερα; Γιατί η ΕΠΟ και η διοργανώτρια αρχή δεν παίρνουν σχετική πρωτοβουλία; Ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο υπουργός Ενέργειας τι γνώμη έχουν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή