Η «στοχοποίηση» ιατρικών ειδικοτήτων

Η «στοχοποίηση» ιατρικών ειδικοτήτων

Κύριε διευθυντά
Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τα λεγόμενα του κ. Δημ. Γεωργόπουλου στο άρθρο με τίτλο «13 χιλιόμετρα σε μια εφημερία στη ΜΕΘ», το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 26/11/2022 της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και υπογράφεται από τη δημοσιογράφο κ. Μπουλούτζα. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε στα γραφόμενα για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εντατικολόγοι και για την υποκοστολογημένη αξία της ιατρικής αμοιβής. Κι αυτό φυσικά αφορά το σύνολο της ιατρικής κοινότητας. Προφανώς συμφωνούμε πως απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα (όχι απαραίτητα μόνο οικονομικά) για τους ιατρούς του δημόσιου νοσοκομείου. Εκφράζουμε όμως την απόλυτη αντίθεσή μας στη διχαστική γραφή και στη στοχοποίηση ιατρικών ειδικοτήτων, ιδίως όταν συνοδεύεται από ανακριβή στοιχεία και νούμερα που βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οι νόμιμες αμοιβές των διευθυντών και όλων των ιατρών των εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής και τμημάτων ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας των δημόσιων νοσοκομείων κατά τη θεσμοθετημένη ολοήμερη λειτουργία ανέρχονται σε ποσά που δεν υπερβαίνουν το 10% του αναγραφόμενου!

Στη δε ολοήμερη λειτουργία των εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής και τμημάτων ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι οι ασθενείς δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις ή τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται. Σημειωτέον επίσης ότι ο συνάδελφος κ. Γεωργόπουλος, μάλλον λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, δεν έχει αντιληφθεί ότι ο εκάστοτε διευθυντής εργαστηρίου ή τμήματος αμείβεται, ανάλογα με τις πράξεις που διενεργεί, με την ίδια ποσόστωση, όπως όλοι οι υπόλοιποι ιατροί στο εργαστήριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2495Β/23-6-20.

Εν κατακλείδι, ο ιατρικός κόσμος πρέπει από κοινού και αφήνοντας μακριά μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες να αγωνιστεί και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Είτε λέγεται εντατικολόγος, είτε πυρηνικός ιατρός, είτε ακτινοθεραπευτής ογκολόγος, είναι ιατρός που σπούδασε 6 χρόνια, ειδικεύθηκε 5 χρόνια ή και περισσότερο, προσφέρει από το δικό του μετερίζι με γνώμονα τον πάσχοντα συνάνθρωπο και δικαιούται την αναγνώριση και την ανταμοιβή από την πολιτεία.

Εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΕΠΙ&ΜΑ και της ΕΕΑΟ
Ιωάννης Κούτσικος
Πρόεδρος Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής  και Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ)
Βασιλειος Κουλουλιας
Πρόεδρος Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή