Ο μνημονιοσχίστης και το «όχι» του ΚΚΕ

Ο μνημονιοσχίστης και το «όχι» του ΚΚΕ

Κύριε διευθυντά 
Κατά την πρόσφατη συνέντευξή του («Tα Νέα») ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην πρόσκληση του κ. Αλ. Τσίπρα για μια «προοδευτική διακυβέρνηση», δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιλέξει «συμμετοχή ή ανοχή σε μια τέτοια “προοδευτικη” κυβέρνηση μούφα», περιγράφοντας «σε ποιες ράγες θα κινηθεί η καρικατούρα «προοδευτική κυβέρνηση» και υπενθυμίζοντας πως «Την τελευταία φορά η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε για μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάληξη γνωστή, αφού γνωρίσαμε την πιο μνημονιακή κυβέρνηση που πέρασε».

Μετά τη δήλωση αυτή του κ. Κουτσούμπα, κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές συμπέραναν πως:

– «Οσοι πίστευαν ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνδράμει, έστω και με ψήφο ανοχής, σε μια κυβέρνηση “προοδευτική”, όπως την αποκαλούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, διαψεύστηκαν από όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας».

– «Αν υπήρχε μια οριακή περίπτωση να σχηματιστεί από τις πρώτες εκλογές κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, αυτή η πιθανότητα έσβησε με τη δήλωση του κ. Δ. Κουτσούμπα, πως δεν θα στηρίξει τέτοια κυβέρνηση».

– «Ο κ. Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στα “Νέα” έκαψε κάθε σενάριο στήριξης, έστω με ψήφο ανοχής από το κόμμα του, μιας κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, την οποία ονειρεύεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

– «H “είδηση” είναι ότι το ΚΚΕ γύρισε την πλάτη στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα, να συγκροτήσει Αριστερό “μέτωπο” απέναντι στον κ. Μητσοτάκη με στόχο τη συγκρότηση “προοδευτικής” κυβέρνησης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο των εκλογών της απλής αναλογικής».

Το ερώτημα είναι αν χρειαζόταν η δήλωση αυτή του κ. Κουτσούμπα για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι αποκλείεται το ΚΚΕ, κόμμα συνεπές στις αξίες του, να δεχτεί την πρόσκληση του κ. Τσίπρα για την «προοδευτική κυβέρνηση».

Πρόσκληση συνεργασίας που και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται το ουτοπικό της αποδοχής της (και που μας θυμίζει τις παλιότερες υποσχέσεις του πως… θα σκίσει τα μνημόνια και θα αλλάξει την Ευρώπη, το ουτοπικό των οποίων δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόταν τότε ο κ. Τσίπρας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή