Οι γιατροί του ΕΣΥ και οι συντάξεις

Οι γιατροί του ΕΣΥ και οι συντάξεις

Κύριε διευθυντά
Αυτή είναι η 4η απόπειρα επικαιροποίησης των εξελίξεων και ενημέρωσης των συναδέλφων σχετικά με το συνταξιοδοτικό των ιατρών του ΕΣΥ (και εκτόνωσης της σχετικής γκρίνιας). Πρόκειται για εκτόνωση χωρίς ανταπόκριση γιατί μετά 6 χρόνια, 3 δημοσιευμένα γράμματα στην έγκριτη εφημερίδα σας και 2, αναπάντητες, σχετικές αναφορές (7/5/2021 και 15/10/2021) του Συνηγόρου του Πολίτη το αρμόδιο ταμείο (πρώην ΤΣΑΥ) παρά τη δημοσιοποίηση της ανεπάρκειάς του δεν έχει δείξει κανένα αίσθημα ντροπής.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να επισημάνω και πάλι ότι: 

1. Οι συνταξιούχοι ιατροί του ΕΣΥ περιμένουν έως και 6,5 χρόνια (5/2016) να γίνει το «πάντρεμα» μεταξύ των δύο παράλληλων συντάξεων που τους αντιστοιχούν (Δημοσίου και πρώην ΤΣΑΥ). 

2. Η απουσία λογισμικού για το πάντρεμα αυτό χρησίμευε έως προ εξαμήνου ως δικαιολογία παρακράτησης των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο ΤΣΑΥ (των, έως και 4, ετών που μεσολάβησαν από την αφυπηρέτηση έως την καταβολή της πρώτης σύνταξης) λόγω «αδυναμίας υπολογισμού» (διάβαζε: Να σας «κρατάμε» μήπως από δική μας υπαιτιότητα/ανικανότητα επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό). 

3. Τον 6/2022 ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε τη λήψη του λογισμικού και προανήγγειλε την ολοκλήρωση των παράλληλων συντάξεων εντός εξαμήνου (12/2022). 

Επειτα από επιτόπια ενημέρωση (23/12/2022), εντούτοις, διαπίστωσα τα εξής: 

α) Η διεκπεραίωση των παράλληλων συντάξεων (παρότι για το ΕΣΥ η παρακράτηση των αναδρομικών αφορά αποκλειστικά το ΤΣΑΥ) έχει μεταφερθεί από το ΤΣΑΥ στην Γ΄ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ του Δημοσίου Τομέα (Σταδίου 31). 

β) Η εφαρμογή του σχετικού λογισμικού, όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί, αλλά δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπαίδευσης από αυτούς που θα το «τρέξουν». 

γ) Τέλος, μεταφέρω το ερώτημα της αρμόδιας υπαλλήλου: «Εμείς θα τα υπολογίσουμε, θα σας τα δώσουν όμως;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή