Τα ραντεβού με πιστούς φίλους σε μοναστήρια, η μέθεξη, και οι ασχήμιες «τουριστών-προσκυνητών»

Τα ραντεβού με πιστούς φίλους σε μοναστήρια, η μέθεξη, και οι ασχήμιες «τουριστών-προσκυνητών»

Κύριε διευθυντά
Μου αρέσουν τα μοναστήρια, δεν το κρύβω. Ιδίως αυτά τα απόμακρα, τα απομονωμένα και κρυμμένα σε βαθιές ρεματιές, σε πυκνά δάση και στα ψηλά βουνά της πατρίδας μας. Εκεί η θελκτική ατμόσφαιρα και το θαυμάσιο περιβάλλον σού προσφέρουν όλες τις συνθήκες για μερικές ώρες ηρεμίας, ανάπαυσης, περισυλλογής και γαλήνης.

Εγώ έχω διαλέξει μερικά από αυτά και τα επισκέπτομαι με δυο τρεις καλούς μου φίλους από αυτούς τους λίγους που έχουν πια εναπομείνει. Εκεί, κάτω από το γλυκό φως, κυρίως κεριών και καντηλιών, πολλές φορές ξημερωνόμαστε με ατέλειωτες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις επί παντός του επιστητού. Οι καλοί μας φίλοι οι μοναχοί, στο πλαίσιο της προαιώνιας και πατροπαράδοτης φιλοξενίας τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να μας περιποιηθούν. Μερικοί από αυτούς συμμετέχουν τακτικά και στις συζητήσεις μας. Μένουμε καμιά δυο μέρες εκεί και μετά αναχωρούμε δίνοντας ραντεβού για την επόμενη συνάντηση. Ολες οι εποχές είναι ωραίες σε αυτά τα μοναστήρια, αλλά εμένα μου αρέσουν περισσότερο το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Υπάρχουν όμως και τα άλλα μοναστήρια, τα πιο τουριστικά. Αυτά που έχουν ανακαλύψει τα τουριστικά πρακτορεία, τα έχουν εντάξει μέσα στο πρόγραμμά τους και τα Σαββατοκύριακα τα επισκέπτονται με τα θορυβώδη στίφη των… «προσκυνητών» (=τουριστών) για λουκούμι, καφεδάκι, τσίπουρο και κρύο νεράκι. Και εκεί στην αυλή της μονής, ανάμεσα στα δεντράκια και στις γλάστρες με τα περιποιημένα φυτά θα βγάλουν τα κεφτεδάκια τους, θα ανοίξουν τις κονσερβούλες τους, θα καθαρίσουν τα αυγουλάκια τους και μετά χαρτιά, τσόφλια και λοιπά σκουπίδια θα τα αφήσουν όπου τους είναι πιο εύκολο και βολικό. Και ύστερα τρέχουν αλλόφρονες οι καημένοι οι μοναχοί να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ενα από αυτά τα μοναστήρια επισκέφθηκα τυχαία πολύ πρόσφατα, όπου στον αύλειο χώρο τους, σε επίκαιρα σημεία αναρτημένες, αντέγραψα τις ακόλουθες επιγραφές, τις οποίες και μεταφέρω εδώ αυτούσιες:

Μην κόπτετε τα άνθη. Μη χύνετε καφέδες και κατακάθια στον υδροψύκτη. Μην κτυπάτε άσκοπα τις καμπάνες. Εγώ είμαι η αλήθεια και η ζωή. Μη θορυβείτε. Μην καπνίζετε. Μη φοράτε σορτς.

Ευλογείτε τον Κύριον. Μη ρίχνετε χαρτιά στις λεκάνες. Μην αποπατείτε εκτός της οπής. Μην ομιλείτε δυνατά. Μη βάζετε μουσική. Μην παίρνετε το λιβάνι.

Μη ρίχνετε λάδι στα καντήλια. Μην παίρνετε το λάδι από τα καντήλια. Μην καταλύετε εντός του χώρου της Ι. Μονής. Είσελθε εις τον οίκον μου και στήθι μετά φόβου.

Κύριε ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

Να έριχναν τουλάχιστον και κανένα ευρουδάκι στο παγκάρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή