Η (νέα) γέφυρα με την Ιαπωνία

Κύριε διευθυντά
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία δεν γεφυρώνει μόνο το κενό 18 συναπτών ετών ψυχρής φιλίας. Aναγνωρίζει επίσης τις πολλαπλές προοπτικές δημιουργικής συνεργασίας σε επιχειρηματικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς τομείς όπου η Ιαπωνία διαπρέπει σε παγκόσμια κλίμακα. Καθοριστικές για τη σύγχρονη Ιαπωνία παραμένουν βέβαια οι ανταγωνιστικές σχέσεις της με την «απέναντι όχθη» της σχεδόν δεκαπλάσιας σε μέγεθος Κίνας – αναλογιστείτε ένα μεγάλο νησί του δημοκρατικού Αιγαίου αγκυροβολημένο στα θαλάσσια περίχωρα μιας οικονομικά εύρωστης, απολυταρχικής Τουρκίας… Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα η Ιαπωνία ανταγωνίζεται εξ ανάγκης τον κινεζικό τυραννόσαυρο, εμπνευσμένη και υποταγμένη στις τρεις Κομφούκιες αρετές που χαρακτηρίζουν τον λαό της: αφοσίωση, επιμονή, συνεργασία – αρετές από τις οποίες η χώρα μας θα είχε πολλά να διδαχθεί.

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι υπάρχουν ελληνο-ιαπωνικά προηγούμενα (και μάλιστα ένδοξα!) τα οποία υπερκαλύπτουν κάθε ιστορικό κενό: από τις δεκαετίες του 1950 και 1960 μέχρι σήμερα η ελληνική ναυτιλία και οι Ελληνες πλοιοκτήτες και ναυπηγοί επεδίωξαν και πέτυχαν στενές και μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλά ιαπωνικά ναυπηγεία. Μεγάλες εταιρείες όπως Mitsui, Sumitomo, ΝΥΚ, Kawasaki έχτισαν για ελληνικά συμφέροντα εκατοντάδες φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου, τάνκερ διαφόρων μεγεθών και προδιαγραφών, πλοία-ψυγεία και πλοία για containers. Ελληνες ναυπηγοί-μηχανικοί και Ελληνες καπετάνιοι μαθήτευσαν και διέπρεψαν στις γιαπωνέζικες γιάρδες. Ελληνες πλοιοκτήτες έκαναν τα επιχειρηματικά όνειρά τους πραγματικότητα στην Ιαπωνία και έχτισαν εκεί το οικονομικό μέλλον της πρώτης σήμερα ναυτικής δύναμης στον κόσμο, του ελληνικού εμπορικού στόλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνο-ιαπωνικές διακρατικές σχέσεις των τελευταίων 70 ετών καθορίζονται κυρίως από την ελληνική πλοιοκτησία και ναυτιλία. Οι Ιάπωνες ανέκαθεν εκτιμούσαν την επιχειρηματική παρρησία των Ελλήνων και μεταξύ μας έχουν αναπτυχθεί και στεριώσει σχέσεις σεβασμού, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. 

Εφόσον λοιπόν η επίσκεψη του πρωθυπουργού και των επίλεκτων συνεργατών του επιδιώκει δημιουργικές διακρατικές συνεργασίες, η στέρεη βάση ανάπτυξής τους έχει ήδη οικοδομηθεί από την ελληνική ναυτιλία και τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες που τη δημιούργησαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, τις βιομηχανίες και το ανθρώπινο δυναμικό της αξιοθαύμαστης Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT