Η ταλαιπωρία μου λόγω συνωνυμίας 

Η ταλαιπωρία μου λόγω συνωνυμίας 

Κύριε διευθυντά 
Στις αρχές του παρελθόντος έτους μπλέχτηκα στα δίκτυα της γραφειοκρατίας και «φορτώθηκα» ένα όχι ασήμαντο ποσό, ως μη καταβαλών το κόμιστρο αστικού λεωφορείου, σε πόλη που έχω να επισκεφθώ… από τον περασμένο αιώνα. Συνοπτικά: τα στοιχεία του παραβάτη είχαν ληφθεί παρανόμως. Τούτο διότι ο νόμος επιτάσσει τη λήψη αυτών μόνο από την ταυτότητα του παραβάτη και ο ελεγκτής ηρκέσθη στις προφορικές διαβεβαιώσεις του παραβάτου αλλά και αυτές ήταν καταφανώς ελλιπείς. Παρά ταύτα η ΑΑΔΕ προχώρησε, ελαφρά τη καρδία, στον καταλογισμό του προστίμου εις βάρος μου, διότι είχα το αυτό ονοματεπώνυμο με τον παραβάτη. Δεν θα ανατρέξω στον μικρό «γολγοθά» των πολλών μηνών για να πετύχω τη διαγραφή του προστίμου, το οποίο είχε αναρτηθεί στον σχετικό λογαριασμό μου στον υπολογιστή μου.

Από την οδυνηρή αυτή εμπειρία διαπίστωσα ότι χιλιάδες φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται αναιτίως για λόγους συνωνυμίας προερχόμενους ιδίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους διαφόρους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν προνόμιο της εκτελεστότητος των προστίμων των διαφόρων παραβάσεων των πολιτών χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Η ΑΑΔΕ δυστυχώς συντρέχει και καλύπτει, θα έλεγα, τις παράνομες αυτές ενέργειες και «όποιον πάρει ο χάρος…». Επειδή πολλάκις η ΑΑΔΕ επικαλείται το δημόσιο συμφέρον για την είσπραξη των φόρων και δικαιολογημένως ερωτώ: Η αξιοπιστία του συστήματος είσπραξης των φόρων δεν είναι εξίσου σημαντική με την είσπραξη αυτών;

Τότε γιατί προβαίνει πάραυτα στον καταλογισμό τοιούτων προστίμων κ.λπ. με στοιχεία δηλαδή που συνελέχθησαν ουχί ως απαιτεί ο νόμος, αλλά όλως παρανόμως, ή εάν τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως ελλιπή διά την ταύτιση του παραβάτου, ως αμφότερα συνέτρεχαν εις την περίπτωσή μου; Φρονώ ότι η παράνομη συλλογή στοιχείων ή η καταφανώς ελλιπής τοιαύτη, είναι νομικώς ανυπόστατη και η ΑΑΔΕ εφ’ όσον προβαίνει εις καταλογισμόν τούτων, παρανομεί εμφανώς και ταλαιπωρεί όλως αναιτίως τρίτα πρόσωπα μη έχοντα ουδεμίαν σχέσιν με τη σχετική παράβαση.

Αλλως, ο καταλογισμός αυτών θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα κατά τας αντιλήψεις των οποίων, καλύτερα να κατηγορηθούν 10 αθώοι, παρά να διαφύγει της τιμωρίας ένας ένοχος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT