Η μνήμη των νεκρών Ιταλών του «Oria»

Η μνήμη των νεκρών Ιταλών του «Oria»

Κύριε διευθυντά
Ο σεβασμός των νεκρών είναι ένας πανάρχαιος ηθικός κανόνας πάνω από ανθρώπινα πάθη και συγκρούσεις. Σταματούσαν οι πόλεμοι για περισυλλογή και ταφή νεκρών. Στην αρχαία Ελλάδα εθεωρείτο επιταγή των θεών. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου το πρωί είχαμε τραγικό δυστύχημα σε μαχητικό Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας με δύο χειριστές. Εκτελούσαν άσκηση χαμηλής πτήσης, λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα, λίγα μίλια νότια του Κατάκολου. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή ομάδα των ενστόλων που εκπαιδεύονται σκληρά για να κρατήσουν τη χώρα ελεύθερη και όρθια στους δύσκολους χρόνους που ζούμε. Αποτελούν κυριολεκτικά την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στην ακριτική Κάρπαθο, η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου στον οικισμό Διαφάνι με δύο μαθητές και την ελληνική σημαία, έψαλαν τον Εθνικό Υμνο και έριξαν δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα (ειδησεογραφία της 1ης Φεβρουαρίου). Εύγε και πάλι εύγε για το φωτεινό παράδειγμα ηθικής και εθνικής συνείδησης που έρχεται από την κατά τα άλλα «Κατώτατη Εκπαίδευση»! Θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό, στα παιδιά και στους γονείς.
Πριν από λίγο καιρό μεταβαίνοντας στο Σούνιο παραλιακά, στα Λεγρενά στο 60ό χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου απέναντι από τη νησίδα Πάτροκλος, αντίκρισα έκπληκτος, πίσω ακριβώς από το μνημείο των 4.100 νεκρών Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου, ένα τεράστιο δοχείο/δεξαμενή νερού από μαύρο PVC σχεδόν σε επαφή με το μνημείο. Ισως αφορά την ύδρευση της μονάδας παραγωγής ψαριών που βρίσκεται στην ακτή χαμηλά από το μνημείο. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για βεβήλωση του μνημείου. Οι στρατιώτες ήσαν αλυσοδεμένοι στα αμπάρια του ατμόπλοιου «Oria», αιχμάλωτοι των Γερμανών και μεταφέρονταν από τη Ρόδο στον Πειραιά στις 12 Φεβρουαρίου 1944, όταν το πλοίο λόγω θαλασσοταραχής προσέκρουσε στα βράχια του Πάτροκλου. Το μνημείο έγινε το 2014 έπειτα από συνεργασία των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής με το Δίκτυο Συγγενών Θυμάτων του «Oria» και έκτοτε τιμάται η μνήμη των νεκρών κάθε χρόνο. Τι λέει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού για τη «βεβήλωση» του μνημείου; Μήπως η δεξαμενή θα μπορούσε να τοποθετηθεί λίγα μέτρα χαμηλότερα ώστε να μην αποτελεί «μέρος του μνημείου»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή