Και το ρομπότ είναι ανορθόγραφο

Και το ρομπότ είναι ανορθόγραφο

Κύριε διευθυντά
Σε πρόσφατο άρθρο της «Καθημερινής» γράφτηκε ότι το πρόγραμμα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας ChatGPT είναι ουσιαστικά ένα ρομπότ. Εδώ υπάρχει μία παρανόηση! Το ChatGPT δεν είναι ρομπότ, αλλά ένα έξυπνο σύστημα αντιγραφής και σύνθεσης περιεχομένων του Διαδικτύου. Δεν μπορεί όμως να χαρακτηρισθεί ούτε σύστημα λογοκλοπής, γιατί δημιουργεί τις απαντήσεις του αναζητώντας και συνθέτοντας όχι ένα, αλλά πολλά σχετικά με το θέμα κείμενα. Ομως τα κινούμενα ρομπότ απαιτούν μιαν άλλη αντίληψη της γλώσσας και της πραγματικότητας για να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε εργασιακό χώρο ή κατοικία. Πρέπει να καταλαβαίνουν όχι μόνο τι τους λέμε να κάνουν, αλλά και πώς να το κάνουν, και γενικά να κατανοούν πώς λειτουργεί κάποιο ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως διαπιστώνουν εταιρείες σαν τη Waymo που θέλουν να δημιουργήσουν πλήρως αυτόνομα οχήματα (Der Spiegel 5, 28-1-23 σελ. 58-61). Αυτό το καταφέρνουν ελλιπώς και μόνο σε διαδρομές για τις οποίες έχουν εφοδιαστεί με λεπτομερείς οδηγίες που έχουν γράψει, π.χ. Ινδοί, με βάση βιντεοσκοπήσεις των διαδρομών (Der Spiegel, 3.12.22, σελ. 86-87). Η εταιρεία Boston Dynamics έχει δημιουργήσει ήδη ρομπότ με διαστάσεις και βάρος μέσου ανθρώπου που είναι ικανά για ακροβασίες που ο μέσος άνθρωπος ούτε στο όνειρό του δεν καταφέρνει να κάνει (βλ. την ιστοσελίδα της). Ομως αυτά δεν μπαίνουν σε γενική χρήση, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καθοδήγηση. Αδυνατούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει στους χώρους όπου ζουν άνθρωποι, και πώς να εκτελέσουν εκεί αυτόνομα διαφόρων ειδών εργασίες.

Τέλος, η συγγραφή φοιτητικών εργασιών στα ελληνικά από το ChatGPT, που ανησυχεί κάποιους καθηγητές, θα είναι μάλλον εμφανής, γιατί το πρόγραμμα γράφτηκε για να απαντά κυρίως στα αγγλικά. Θα δυσκολεύεται να μεταφράσει χωρίς λάθη τα κείμενά του στα ελληνικά και δεν θα έχει τέλεια τήρηση κανόνων της γραμματικής, αλλά αντίθετα, αρκετές ανορθογραφίες. Η αγγλική είναι βασικά μία άμορφη γλώσσα, όπου δεν υπάρχουν άρθρα και καταλήξεις και η ίδια λέξη, π.χ. «walk», μπορεί να είναι ρήμα ή ουσιαστικό, δηλαδή να σημαίνει «περπατώ» ή «περίπατος». Το πρόγραμμα θα είναι τυφλό σε τέτοιες διαφορές νοήματος (εκτός αν βρει αντίστοιχο κατάλληλο κείμενο στα ελληνικά). Ετσι ο φοιτητής που θα προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να διορθώσει το κείμενο που θα παραλάβει, πράγμα που απαιτεί κάποια κατανόηση του θέματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή