Από τα θρανία μάθημα κατά του τσιγάρου

Από τα θρανία μάθημα κατά του τσιγάρου

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 15/1/2023 η κ. Πέννυ Μπουλούτζα αναφέρεται στην αντικαπνιστική νομοθεσία με τίτλο «Αλλάζει πάλι ο νόμος για το κάπνισμα». Οι πιθανολογούμενες αλλαγές σχετίζονται με την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον πρώτο άξονα των δράσεων για ενημέρωση των βλαπτικών συνεπειών του καπνίσματος στα παιδιά από το νηπιαγωγείο και στον δεύτερο άξονα που αφορά την παροχή βοήθειας στους καπνιστές ώστε να διακόψουν το κάπνισμα. Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία η πλήρης εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Σε προσωπική εμπειρία αναφέρω περιστατικό σε καφετέρια στην οδό Υμηττού στην Αθήνα, όπου σε κλειστό χώρο χειμώνα του 2018 παρακολουθώντας ποδοσφαιρικό αγώνα (πάνω από 50 άτομα και με καπνιστές περίπου 40%) μη αντέχοντας τον καπνό και ανοίγοντας μετά φόβου και διακριτικά την πόρτα εισόδου για πολύ λίγο, δέχθηκα λεκτική επίθεση από μια παρέα καπνιστών. «Βλέπουμε σας ενοχλεί ο καπνός κύριε, στο σπίτι σας!», μου είπαν απειλητικά. Πειθάρχησα. Εγινα όμως αιτία να νικηθεί ο νόμος που υπήρχε και απαγόρευε το κάπνισμα. Τίποτε πιο οδυνηρό για ένα κράτος όταν νικιούνται οι νόμοι του. Και ενώ όλα, μετά την εφαρμογή του νόμου, πήγαιναν καλά, όπως επίσης αναφέρεται στην ίδια σελίδα στο δημοσίευμα και οι αντικαπνιστές μπορούσαν να «αναπνεύσουν» πλέον ελεύθερα, ήρθε η πανδημία και τα lockdowns και αγνοήθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. Θα πρέπει με τις επικείμενες αλλαγές να επανέλθουμε στην πλήρη απαγόρευση στους κλειστούς χώρους. Από πλευράς μου διατυπώνονται ανησυχίες σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων (φοβού το εμπόριο…). Υπάρχει ο κίνδυνος να δυσκολευτούν τα αστυνομικά όργανα στον έλεγχο. Να αναγκάζονται δηλαδή να κάνουν και… χημικούς ελέγχους, δίκην χημικών μηχανικών, με κίνδυνο προστριβών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία της απαγόρευσης. Τέλος, θα είναι μεγίστη η σημασία να προβάλλονται από το νηπιαγωγείο σε οθόνη οι συνέπειες του καπνίσματος. Κατά την άποψή μου σε μεγάλες τάξεις του δημοτικού και μετά, να προβάλλονται σε οθόνη οι βλαβερές συνέπειες σε διάφορα όργανα του σώματος των καπνιστών, συγκρίνοντάς τα ταυτόχρονα με αυτά των μη καπνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή