Ο φόβος «μπλακ άουτ» πριν από την Ανάσταση

Ο φόβος «μπλακ άουτ» πριν από την Ανάσταση

Κύριε διευθυντά
Ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι πιθανό να υπάρξει «μπλακ άουτ», διότι το φορτίο του συστήματος είναι χαμηλό και η παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά, Φ/Β) είναι μεγάλη και θα αναγκαστούν να σβήσουν θερμικές μονάδες. Εάν έξαφνα μειωθεί η παραγωγή ΑΠΕ (μειώθηκε ο αέρας και/ή ηλιοφάνεια) δεν υπάρχει χρόνος να ξεκινήσει η θερμική παραγωγή. Ολα αυτά διότι δεν υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι για την παραγωγή ΑΠΕ.

Αυτά που δημοσίευσε ο ΑΔΜΗΕ είναι αληθή, όμως παρέλειψε να επισημάνει ότι το κύριο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία είναι το γεγονός ότι με νόμο (εποχής υπουργού Μπιρμπίλη) ο παραγωγός ΑΠΕ αποζημιώνεται αν ο διαχειριστής του ζητήσει μείωση παραγωγής. Δεν πιστεύω ότι θα προτιμήσει ο διαχειριστής να κινδυνεύσει αστάθεια του συστήματος και να υπάρξουν περικοπές στην κατανάλωση, οριακά πιθανόν και μπλακ άουτ. Απλούστατα θα φροντίσει να υπάρχουν σε λειτουργία θερμικές μονάδες (και/ή υδροηλεκτρικές) και να μειώσει παραγωγή ΑΠΕ, ώστε αν τα καιρικά φαινόμενα επιφέρουν μείωση της παραγωγής ΑΠΕ, οι θερμικές μονάδες να μπορούν αμέσως ν’ αναλάβουν το φορτίο.

Είναι γνωστό ότι η παραγωγή ΑΠΕ δεν έχει σίγουρη ισχύ. Αυτός είναι ο λόγος που απαιτούνται αποθηκευτικοί χώροι να αποθηκεύεται η περίσσια ενέργεια και να αποδίδεται όταν χρειαστεί. Σημειωτέον ότι προβληματικές περιπτώσεις δεν είναι μόνο περίοδοι εορτών με καλό καιρό αλλά και καθημερινά, όπως λ.χ. τη νύχτα που είναι δυνατό να φυσάει και η αιολική παραγωγή να μη χωράει στην καμπύλη φορτίου, οπότε ο διαχειριστής είτε σβήνει θερμικές μονάδες ή εξάγει την περίσσεια σε γειτονικές χώρες με χαμηλό τίμημα, ακόμη και αρνητικό.

Σήμερα αποθηκευτικούς χώρους έχει κυρίως η ΔΕΗ με τα αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά. Εχουν γίνει και άλλοι, όμως το κόστος των μπαταριών είναι ακόμη απαγορευτικό. Επιβάλλεται επομένως η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνεται με τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος του καταναλωτή. Δυστυχώς δίδονται άδειες αβέρτα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων αυτός, ενώ λογικά θα έπρεπε να εκπονηθεί μελέτη που να καταλήγει στην εύλογη ανάπτυξη. Παλιότερα είχε εμφανιστεί ανάλογη περίπτωση. Το κόστος των πάνελ (Φ/Β) ήταν υψηλό και αντίστοιχα η εγγυημένη τιμή αγοράς ενέργειας από το σύστημα. Το υπουργείο είχε εκδώσει απόφαση με βάση την οποία η ανάπτυξη των Φ/Β θα γινόταν με συγκεκριμένο ρυθμό ανάλογα με την εκτιμώμενη μείωση του κόστους των πάνελ. Η απόφαση δεν τηρήθηκε και φτάσαμε στο σημείο να μειώνεται η εγγυημένη τιμή σε συμβάσεις που έχουν υπογραφεί! Φυσικά χαμένος ήταν ο καταναλωτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT