Η προτομή Σαμαράκη, η Κυψέλη, οι πλατείες

Η προτομή Σαμαράκη, η Κυψέλη, οι πλατείες

Κύριε διευθυντά

Οπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στη στήλη «Αθηναϊκά Plus» της «Καθημερινής», αποκαλύφθηκε στις 7 Απριλίου η προτομή του σημαντικού λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη στην πλατεία Αυδή, παρουσία της Προέδρου της ∆ημοκρατίας, του δημάρχου Αθηναίων, της συζύγου του λογοτέχνη και άλλων επισήμων.

Γεννάται, ωστόσο, ένα ερώτημα: Γιατί επιλέχτηκε η πλατεία Αυδή και όχι η φερώνυμη πλατεία, η πλατεία που φέρει το όνομα του Αντώνη Σαμαράκη; Γιατί με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης και του περιοδικού (street press) «Η Πατησίων Ζει» (πλέον «Η Πόλη Ζει») μερικές πλατείες της Κυψέλης έπαψαν να είναι ανώνυμες. Ανάμεσά τους και αυτή που περικλείεται από τις οδούς Αγίας Ζώνης – Κιθαιρώνος – Αμοργού, για την οποία είχε προταθεί η ονομασία «πλατεία Αντώνη Σαμαράκη» (καθώς ο σπουδαίος λογοτέχνης έμενε λίγο πιο πέρα, στην οδό Ταϋγέτου, όπου έχει ενσωματωθεί και σχετική αναμνηστική πλάκα) και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2018. Το αγνοούσαν άραγε οι αρμόδιοι, αφού, μετά την έγκριση της συγκεκριμένης ονοματοδοσίας (όπως και των υπολοίπων), δεν έγινε καμία σχετική ενέργεια για να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η απόφαση, ούτε καν κατά τη διάρκεια του Ετους Σαμαράκη (2020), ή μήπως η δημοτική αρχή, στο κλίμα της χρόνιας γενικής περιφρόνησης της Κυψέλης, δεν θεώρησε άξια του λογοτέχνη την περιοχή;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή