Η εικόνα της Παναγίας, το θαύμα, το «Αξιον Εστί»

Η εικόνα της Παναγίας, το θαύμα, το «Αξιον Εστί»

Κύριε διευθυντά
Με ευκαιρία την έλευση της εικόνας του «Αξιον Εστί» από το Αγιον Ορος στη μητρόπολη των Αθηνών και την έκθεσή της σε δημόσιο προσκύνημα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της «Κ» κάποιες εμπειρίες και λεπτομέρειες, άγνωστες πιθανώς σε πολλούς.

Το ιστορικό του θαύματος για τη συμπλήρωση και διδαχή της ψαλμωδίας, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, υπάρχοντος ήδη ύμνου προς την Παναγία: «Την τιμιωτέραν των χερουβείμ…» με την πρόταξη του «Αξιον εστίν ως αληθώς…», μπορεί να το βρει κανείς και να ενημερωθεί με λεπτομέρειες ανατρέχοντας στο Διαδίκτυο. Το κελί, που ανήκει στην Ι.Μ. Παντοκράτορος και στο οποίο, κατά την παράδοση, έγινε το θαύμα, βρίσκεται στην τοποθεσία «Λάκκος του Αδειν» στην Καψάλα βορείως και πλησίον των Καρυών. Κατά την παράδοση, ο γέροντας του κελιού ονομαζόταν Αρσένιος και ο υποτακτικός του μοναχός, που ήταν παρών στο θαύμα, Γαβριήλ. Το κελί από τότε πήρε το όνομα «Ιερόν κελλίον Αξιον Εστί» και η περιοχή «Λάκκος του Αδειν». Η εικόνα της Παναγίας, που μέχρι τότε βρισκόταν στον μικρό ναό του κελλιού, μεταφέρθηκε στον Ι.Ν. του Πρωτάτου στις Καρυές και ονομάστηκε «Αξιον Εστί». Από τότε βρίσκεται στο ιερό του ναού πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου γίνεται μεγαλοπρεπής λιτανεία και περιφορά της εικόνας του «Αξιον Εστί» από τον Ι.Ν. του Πρωτάτου σε όλα τα κελιά των Καρυών, η οποία διαρκεί περί τις 4 ώρες. Πρώτη στάση είναι η Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, στην οποία γίνεται μεγάλη υποδοχή και δέηση στη Θεοτόκο, και στη συνέχεια περιέρχεται όλα τα κελιά των Καρυών, τα οποία την υποδέχονται με τις δέουσες τιμές και το τυπικό. Για όσους έχουν παρακολουθήσει τη λιτανεία είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία και ευλογία.

Τελειώνω με μία λεπτομέρεια. Στον μικρό ναό του κελιού του «Αξιον Εστί» στην Ωραία Πύλη, ίσως είναι η μοναδική περίπτωση που η εικόνα της Παναγίας είναι δεξιά και του Ιησού Χριστού αριστερά, όπως κοιτάμε την Ωραία Πύλη. Το «Αξιον Εστί» ας ευλογεί όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT