Μιλώντας στην τάξη για την κάλπη

Μιλώντας στην τάξη για την κάλπη

Κύριε διευθυντά

Πριν από λίγες ημέρες στο Λύκειο όπου εργάζομαι εκμεταλλεύτηκα ένα κενό και μπήκα (παρ)άτυπα στα τμήματα της Β΄ Λυκείου (που φέτος ψηφίζουν, όντας οι μαθητές 17 ετών) για να τους ενημερώσω για τις εκλογές και τον τρόπο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (και καθήκον). Είδαμε πώς θα βρουν πού ψηφίζουν, τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τις σελίδες του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα δουν ζωντανά τα επίσημα αποτελέσματα, είδαμε αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών, μιλήσαμε για το εκλογικό σύστημα, για τον τρόπο ανάδειξης της κυβέρνησης, τις διερευνητικές εντολές, είδαμε όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους που κατεβαίνουν στην περιοχή μας – την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Φέτος (παρ)άτυπα. Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές οι μαθητές της Β΄ Λυκείου είχαν αντίστοιχο μάθημα γενικής παιδείας, όπου όλα αυτά διδάσκονταν. Το μάθημα αυτό, όπως και σχεδόν όλα τα μαθήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, καταργήθηκαν εν μια νυκτί από το πρόγραμμα σπουδών, το 2020. Δεν χρειάζεται να ξέρουν οι νέοι…

Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία η κατάργηση του μαθήματος «Πολίτης και Δημοκρατία» χαρακτηρίζεται παράνομη και στο διατακτικό της υπάρχει η επιστροφή του μαθήματος στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου. Το αυτονόητο δηλαδή…

Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά που μίλησα «λαθραία» στα παιδιά για την κορυφαία στιγμή της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, επιβάλλεται να επανεντάξει τα μαθήματα δικαίου, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στο Λύκειο, εκεί που έχει νόημα και ουσία η ύπαρξή τους. Και να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή