Δωρεάν Παιδεία και «εξειδικεύσεις»

Δωρεάν Παιδεία και «εξειδικεύσεις»

Κύριε διευθυντά

Με αφορµή την επιστολή της κυρίας Μπέσσυς Παπασωτηρίου-Μπένου, µε τίτλο «Η επιλογή µαθητών σε Πρότυπα, Πειραµατικά», που δηµοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2023, επιτρέψτε µου να επισηµάνω τα εξής:

Τα παιδιά, μόλις ολοκληρώσουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο, μπορούν να εγγραφούν αμέσως στο δημόσιο Γυμνάσιο της περιοχής της κατοικίας τους, χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς εξετάσεις. Επομένως δεν παραβιάζεται καμία συνταγματική αρχή της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Τα παιδιά που βρίσκονται στην Α΄ Τάξη του Γυμνασίου, έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα. Αλλα έχουν κλίση στα Μαθηματικά, άλλα στις Γλωσσικές Επιστήμες, στη Χημεία, στον Αθλητισμό, στα Καλλιτεχνικά κ.λπ.

Αποτελούν δηλαδή ένα τυχαίο δείγμα της μαθητιώσας νεολαίας.

Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, πρέπει δηλαδή να διδάξουν σύμφωνα με τον μέσο όρο της «μαθησιακής ικανότητας» της τάξης. Ετσι δεν θα «αποκοπούν» από τη διδασκαλία όσοι έχουν λιγότερο ενδιαφέρον ή μειωμένη ικανότητα για το συγκεκριμένο μάθημα. Συγχρόνως όμως αδικούνται οι «καλοί» μαθητές, που πρέπει να ακούσουν δύο και τρεις φορές την ίδια φράση.

Για να βελτιωθεί η δημόσια μέση εκπαίδευση, καλό θα ήταν να υπάρχει διαφοροποίηση των τάξεων, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ικανότητες των μαθητών. Να υπάρχει δηλαδή σε κάθε Γυμνάσιο «μαθηματικό τμήμα», «καλλιτεχνικό τμήμα», «φιλολογικό τμήμα», «αθλητικό τμήμα» κ.λπ.

Ερχομαι τώρα στα Πρότυπα Σχολεία. Οι μαθητές στα σχολεία αυτά εισέρχονται με εξετάσεις. Ετσι επιτυγχάνεται η ομοιογένεια στην τάξη, που έχει τα γνωστά θετικά αποτελέσματα. Στις εισαγωγικές εξετάσεις όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες έχουν ίσες ευκαιρίες επιτυχίας. Δεν υπάρχει καμία ειδική προπαρασκευή ή φροντιστήριο.

Δεν κατανοώ πώς η επιστολογράφος διαπιστώνει παραβίαση της συνταγματικής αρχής της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της αρχής της ισότητας.

Κώστας Γ. Τζαµουζάκης

Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής