Ο «λογαριασμός» για το «όχι» σε όλα

Ο «λογαριασμός» για το «όχι» σε όλα

Kύριε διευθυντά

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου και η ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν μια περισσότερο κριτική στάση των πολιτών προς τις προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις των κομμάτων που στηρίζονται σε λαϊκιστικά απλουστευτικά συνθήματα και όχι στη δύσκολη ανάλυση των δεδομένων. Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε γιατί απέτυχε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, και αρκέστηκε στις διακηρύξεις και στα γενικόλογα συνθήματα που φαίνεται να έβρισκαν ευήκοα ώρα και αποδοχή το 2014-15, αλλά όχι σήμερα. Από το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και οι πολίτες φαίνεται να αξιολογούν αρνητικά υποσχέσεις, συνθήματα και απόδοση.

Ας σταθούμε σε 4-5 σχετικά σημεία:

• Ο λαός δυσαρεστήθηκε το 2014-15 με την αβελτηρία των κομμάτων εξουσίας, που οδήγησε σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και καταφυγή στα μνημόνια. Τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ηταν ένα ελκυστικό λαϊκιστικό σύνθημα. Μπορούσε, όμως, να πραγματοποιηθεί; Από πού θα προέρχονταν τα χρήματα, ποιος θα δάνειζε τη χώρα για τις απαραίτητες και επείγουσες πληρωμές ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία; Στην κυβερνητική πράξη αποδείχτηκε ένα ατελέσφορο σύνθημα, όχι μια πραγματοποιήσιμη πολιτική.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ στη θητεία του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε την πολιτική τού «όχι» σε όλα, είτε αυτά αφορούσαν τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, την ενίσχυση της άμυνας της χώρας ή την αναβάθμιση της παιδείας ή την ασφάλεια και τη βελτίωση των σπουδών στα πανεπιστήμια.

• Στα «όχι» συμπεριλαμβάνονταν και οι νόμοι κατά των εγκληματικών πολιτικών οργανώσεων και της παροχής ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Οσον αφορά τους Ελληνες του εξωτερικού, τα αντιφατικά μισόλογα κατέληξαν σε ένα νόμο-έκτρωμα που ευνοούσε την ψήφο σε όσους είχαν την οικονομική ευχέρεια να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό, αλλά όχι τη μάζα των αποδήμων. Και αυτός ο νόμος-έκτρωμα δείχνει το θλιβερό αποτέλεσμα να ψηφίζουν, π.χ., στην Αυστραλία εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές και λιγότεροι από 200 Ελληνες για τις ελληνικές εκλογές, ενώ η ελληνική παροικία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την τουρκική.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς επεξεργασμένο πρόγραμμα. Τα 11 σημεία της τελευταίας στιγμής ήταν ένας κατάλογος γενικόλογων ακοστολόγητων υποσχέσεων, σχεδιασμένος να χαϊδεύει τα αυτιά ψηφοφόρων όλων των κατηγοριών.

• Στις αντιφατικές υποσχέσεις συμπεριλαμβάνεται και το λαϊκιστικό σύνθημα περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Αν ήταν να ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε γιατί να αγωνιούν οι νέοι να μελετούν αφού έτσι και αλλιώς η είσοδός τους θα είναι εξασφαλισμένη ανεξαρτήτως γνώσεων και δεξιοτήτων. Δεν οδηγεί αυτό στο ακριβό ελληνικό φαινόμενο των «αιωνίων φοιτητών»; Ισως κάποιοι να μην είναι ώριμοι να μπουν στο πανεπιστήμιο αμέσως μετά τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να είναι αργότερα. Σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ισχύει η κατηγορία των ώριμων (ηλικιακά) φοιτητών, που γίνονται δεκτοί με βάση μια συνέντευξη, ανάγνωση και κατανόηση κάποιου βιβλίου και τις εργασιακές τους εμπειρίες.

Τα γενικόλογα συνθήματα και οι ατεκμηρίωτες υποσχέσεις σήμερα φαίνεται να αξιολογούνται αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών.

Δρ Χρήστος Ν. Φιφης

Μελβούρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή