Οι δημοσκοπήσεις και οι διαψεύσεις

Οι δημοσκοπήσεις και οι διαψεύσεις

Κύριε διευθυντά

Η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου κατά τη συλλογή και την αξιοποίηση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων και κατά την εξαγωγή και δημοσίευση των συμπερασμάτων τους και οι πολλές περιπτώσεις διαψεύσεως των ευρημάτων τους, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των τουρκικών εκλογών της 14-5-2023 και των ελληνικών της 21-5-2023, ενισχύουν την άποψη ότι οι «δημοσκοπήσεις» είναι ένα μέσο επηρεασμού και κατευθύνσεως της κοινής γνώμης προς όφελος ορισμένων συμφερόντων. Στην περίπτωση μάλιστα των ελληνικών εκλογών έχουμε την ομολογία των δημοσκόπων ότι ενώ είχαν διαπιστώσει ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας ∆ημοκρατίας είναι περί το 20%, αποκάλυψαν ότι δημοσίευσαν ανακριβή στοιχεία περί διαφοράς 6%-7% εν γνώσει τους για να ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τους απείλησαν στελέχη του κόμματος αυτού και, συνεπώς, ότι τα στοιχεία που εδημοσίευσαν ήσαν προϊόντα απειλών.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα και ότι σε αυτό οφείλεται η διάψευση των συμπερασμάτων τους που δημοσιεύουν.

Ευάγγελος Ανδριανός

Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή