Σεξουαλική αγωγή και αυτοκυριαρχία

Σεξουαλική αγωγή και αυτοκυριαρχία

Κύριε διευθυντά

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Ελβίρας Κρίθαρη για τη σεξουαλική αγωγή (26/5) αναφέρεται, µεταξύ άλλων, η άποψη της κ. Μαργαρίτας Γερούκη ότι «θα πρέπει, ως κοινωνία, να καταλάβουµε ότι η σεξουαλική αγωγή έχει στόχο την υγεία, όχι την ηθική». Ας µου επιτραπεί µια ένσταση στην άποψη αυτή. Ενα µάθηµα σεξουαλικής αγωγής χωρίς αναφορά σε ένα πλαίσιο ηθικής συµπεριφοράς είναι απλώς µια διάλεξη ανατοµίας ή φυσιολογίας της αναπαραγωγής. Η σεξουαλική συµπεριφορά στον άνθρωπο έχει κατ’ αρχάς ως κίνητρο το ένστικτο της συνεύρεσης, το οποίο ρυθµίζεται ορµονικά, αλλά ακολουθεί και αντιγράφει πρότυπα που έχουν δηµιουργηθεί από την επαναλαµβανόµενη έκθεση των ανθρώπων (από µικρή ηλικία) σε ανάλογες παραστάσεις, οι οποίες πολύ συχνά περιλαµβάνουν πορνογραφικό υλικό ή άλλες αφύσικες ή και εγκληµατικές πράξεις.

Χωρίς ένα ηθικό πλαίσιο αναφοράς, ξέρουµε από την καθηµερινή πείρα ότι η κάθε µορφής «παρενόχληση» (λίαν επιεικής ο όρος, που περιλαµβάνει όλο το φάσµα από το λεκτικό υπονοούµενο µέχρι τον βιασµό) όλο και αυξάνεται, και διέπεται από το «δίκαιο του ισχυροτέρου»: το πιο δυνατό µέρος επιβάλλει τις ορέξεις του στο πιο αδύναµο και το εκµεταλλεύεται (στις µέρες µας όχι µόνο σωµατικά, αλλά και διαδικτυακά). Για να χρησιµοποιήσουµε ένα αδρό µηχανικό παράδειγµα, ένα αυτοκίνητο που έχει µόνο γκάζι χωρίς φρένα είναι επικίνδυνο. Η διδασκαλία της αναπαραγωγικής φυσιολογίας χωρίς αναφορά στις ηθικές διαστάσεις και συνέπειες της σεξουαλικής πράξης είναι απολύτως ελλιπής. Και το ηθικό πλαίσιο αναφοράς δεν µπορεί να είναι το Χόλιγουντ, αλλά αυτό που ο Απόστολος Παύλος πολύ λιτά περιγράφει: «Πάντα µοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσοµαι ὑπό τινος» (Α΄ Κορ. 6:12). Η καλλιέργεια της αυτοκυριαρχίας στη συµπεριφορά θα πρέπει να προηγείται, ώστε να µη φθάνουµε να βιώνουµε φαινόµενα κάθε είδους βίας, παρενόχλησης και κακοποίησης των άλλων, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή