Η αντεπίθεση του Θ. Πάγκαλου

Η αντεπίθεση του Θ. Πάγκαλου

Κύριε διευθυντά

Οταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, μου έστειλε μία λακωνική επιστολή για να με συγχαρεί για το βιβλίο μου «Η Οδύσσεια της ευρωπαϊκής μας πορείας», το οποίο είχε διαβάσει, ιδιαίτερα σε ό,τι τον αφορούσε.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνεται ένα κεφάλαιο με τίτλο «Σερ Ντέιβιντ Οουεν, Σερ Τζέφρι Χάου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Τουρκία». Αναφέρω μόνο ένα επεισόδιο μεταξύ του Θεόδωρου Πάγκαλου και του ικανότατου Τζέφρι Χάου σε κάποια συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Αφορούσε τις σχέσεις ΕΟΚ – Τουρκίας με εμπλοκή ελληνικών συμφερόντων:

Ο Τζέφρι Χάου, ακολουθώντας την πατροπαράδοτη φιλοτουρκική πολιτική, προσπαθούσε να δοθεί θετική λύση για την Τουρκία. Ως αρμόδιος στις σχέσεις με την Τουρκία, εκ μέρους της Κομισιόν, είχα παραστεί στο Συμβούλιο. Κάποια στιγμή, ο Χάου είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια έξυπνη επιχειρηματολογία υπέρ της Τουρκίας. Παρακολουθούσα, πότε τον Χάου και πότε τον Πάγκαλο, ο οποίος είχε ανοίξει διάπλατα μπροστά του μία εφημερίδα και έδειχνε να είναι βαθιά αφοσιωμένος στην ανάγνωσή της. Ανησύχησα και οργίστηκα. Σκεπτόμουν, δεν είναι κάποιος συνεργάτης του δίπλα να τον σκουντήσει; Κανένας όμως από αυτούς δεν ανησυχούσε διότι ήξεραν ότι δεν υπήρχε λόγος. Οσο μιλούσε ο Χάου, ο Πάγκαλος πίσω από την εφημερίδα προετοίμαζε την αντεπίθεσή του. Οταν ο Χάου τελείωσε, ο Πάγκαλος κατέβασε ήσυχα την εφημερίδα και κατακεραύνωσε, με πειστική επιχειρηματολογία, τον Χάου. Ο Χάου αιφνιδιάστηκε και, αμέσως, «ανέκρουσε πρύμναν». Ενιωσα ικανοποίηση και εθνική υπερηφάνεια. Ο ικανός Χάου βρήκε μπροστά του τον ικανότερο Πάγκαλο. Το επεισόδιο θυμίζει το «εσθλός ών, άλλου κρείττονος αντέτυχεν», που αναφέρει ο Πλούταρχος, αν δεν κάνω λάθος. Αφορά τον Αννίβα τον Καρχηδόνιο ο οποίος νικήθηκε από τον Ρωμαίο Σκιπίωνα τον Αφρικανό: «Αν και λαμπρός, γενναίος (ο Αννίβας), βρήκε μπροστά του άλλον καλύτερο (τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό)».

Ωστόσο, στο ίδιο κεφάλαιο δεν είχα διστάσει να διατυπώσω δριμύτατη κριτική για όσα αρνητικά είχε γράψει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο βιβλίο του «Με τον Ανδρέα στις Βρυξέλλες» σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις διαπραγματεύσεις αυτές είχα ενεργό συμμετοχή ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ολόκληρο το προαναφερθέν κεφάλαιο με τα υπέρ και τα κατά που τον αφορούσαν.

Αυτός ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ευφυής, επιδέξιος διαπραγματευτής, ενίοτε ακραίος στις εκτιμήσεις και πράξεις του, αλλά και ελεύθερος στη σκέψη, χωρίς αγκυλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή