Γιατί το debate δεν είναι ντιμπέιτ

Κύριε διευθυντά

Εχει αναφερθεί επανειλημμένα κατά καιρούς, αλλά το λάθος επαναλαμβάνεται επίμονα και εκνευριστικά και ίσως να έχει εδραιωθεί τώρα πια ώστε να μην επιδέχεται διόρθωση. Το αγγλικό debate (γαλλ. débat, γερμ. Debatte) προέρχεται από το λατινικό ρήμα bat(t)uere (=χτυπώ, μάχομαι) έχει καθιερωθεί να σημαίνει διαμάχη, λεκτική αντιπαράθεση, διεξοδική συζήτηση, αψιμαχία, που μπορεί να φθάσει και μέχρι τα όρια του διαπληκτισμού, μεταξύ, συνήθως, δύο πολιτικών, επιστημόνων ή άλλων που έχουν διαφορετικές απόψεις ή πεποιθήσεις.

Παλαιότερα γινόταν ενώπιον ακροατηρίου σε κάποια μεγάλη αίθουσα, θεατρικό προσκήνιο ή πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Σήμερα ένα debate γίνεται και από την τηλεόραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ονομάζεται τηλεμαχία, δηλαδή κυριολεκτικά μάχη εκ του μακρόθεν, εξ αποστάσεως (τηλε = μακριά, τηλέμαχος, τηλεσκόπιο, τηλεβόλο, τηλεπάθεια), εν αντιθέσει με την αγχομαχία ή αγχιμαχία που σημαίνει μάχη εκ του συστάδην, από κοντά (αγχέμαχα όπλα). Ας ονομασθεί λοιπόν τηλεοπτική αψιμαχία ή διαμάχη.

Αυτό που έχει καθιερωθεί σήμερα στη χώρα μας ως debate (κακώς τηλεμαχία) γίνεται με μια ομάδα δημοσιογράφων που κάνουν ερωτήσεις σε μια ομάδα (ισάριθμων) πολιτικών διαφορετικών πεποιθήσεων που κάθονται απέναντί τους. Οι πρώτοι υποβάλλουν με σοβαρότητα στημένες, προβλέψιμες και προκατασκευασμένες ερωτήσεις και οι δεύτεροι ανταποκρίνονται με στόμφο, εμβρίθεια και μεγάλη ευκολία, εντός αυστηρά τακτών χρονικών ορίων, με επιμελώς προετοιμασμένες και απομνημονευμένες απαντήσεις σαν καλοί μαθητές που έχουν προγυμνασθεί σχολαστικά και επίπονα στο σπίτι τους με ένα λυσάρι που τους έχει εφοδιάσει το κόμμα…

Κωμωδία που θα ζήλευε και ο Αριστοφάνης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT