Η φορολογία και οι επενδύσεις

Κύριε διευθυντά

Στο άρθρο του κ. Ματσαγγάνη που δημοσιεύσατε με τίτλο «Χαμηλή φορολογία ή οργανωμένη κοινωνία» στο φύλλο της 11ης Ιουνίου ο καθηγητής επικαλείται την υψηλή φορολογία των δυναμικών οικονομιών (κρατών) της Ευρώπης, που με τα αυξημένα έσοδα χρηματοδοτούν σχολεία και νοσοκομεία υψηλής ποιότητας και προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενιαίους συντελεστές φόρων για όλους. Ας με συγχωρέσει ο αρθρογράφος, αλλά το σκεπτικό του είναι τελείως εσφαλμένο για τον απλούστατο λόγο ότι χρονικά προηγείται η δημιουργία εισοδήματος και στη συνέχεια επιβάλλεται επ’ αυτού η φορολογία. Αποτέλεσμα αυτής της (σκληρής) πραγματικότητας είναι η επιβολή αυξημένης φορολογίας στα ανεπτυγμένα κράτη, τα οποία έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν –και εξακολουθούν να δημιουργούν– σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, να προάγουν την έρευνα, να πραγματοποιούν επενδύσεις οι ίδιες αλλά και να προσελκύσουν ξένες με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλού ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι ορισμένες υποανάπτυκτες χώρες (Αφρική, Ασία…) δεν είναι σε θέση να μιλούν για έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος, αφού το ΑΕΠ τους είναι πενιχρό.

Επομένως, η λύση για τη χώρα μας βρίσκεται στην πραγματοποίηση επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και σε αυξημένα έσοδα και τελικά στη βελτίωση των κοινωνικών παροχών. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, πράγμα όχι και τόσο εύκολο λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων συμπατριωτών μας, που σε αρκετές περιπτώσεις καταφεύγουν αναπόφευκτα στη φοροδιαφυγή για να επιβιώσουν. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επαινέσουμε την (ίδια) διαπίστωση του κ. Στουρνάρα, αφού έλαβε υπόψη τα δηλωθέντα εισοδήματα και το ύψος της ετήσιας κατανάλωσης. Αλλά και η προτεινόμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενιαίους, μάλιστα, συντελεστές δεν είναι εύκολη δουλειά και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αποφευχθεί (π.χ. ναυτιλία). Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αρκεί να σκεφθεί κανείς τα αποτελέσματα σε μία πιθανή φορολογία των εισοδημάτων των ναυτικών με τη γενική κλίμακα, την υπαγωγή σε φορολογία των τόκων από τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τη φορολογία του πτητικού επιδόματος των πιλότων μας, την υπαγωγή σε φορολογία του τεκμαρτού εισοδήματος από τη δωρεάν παραχώρηση στέγης από τον γονέα στο παιδί και αντίστροφα κ.λπ. Συμπέρασμα: Τα θέματα φορολογίας είναι πολύπλοκα που απαιτούν πολλή μελέτη και καλό θα είναι να αποφεύγονται οι γενικότητες, οι αοριστολογίες και επιπλέον η δημαγωγία από τους πολιτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT