Οι τολμηρές σκηνές στην 7η τέχνη

Οι τολμηρές σκηνές στην 7η τέχνη

Κύριε διευθυντά

Ο κινηµατογραφικός συντάκτης της «Καθηµερινής» Αιµ. Χαρµπής (23/7) περίπου «θρηνεί» την υποκριτική (όπως τη χαρακτηρίζει) ενοχοποίηση του ερωτισµού στην αµερικανική κινηµατογραφική βιοµηχανία, ιδίως µετά το κίνηµα #MeToo που ανέδειξε την εκτεταµένη σεξουαλική κακοποίηση πολλών ηθοποιών (κυρίως γυναικών) από παραγωγούς και άλλα πρόσωπα του χώρου. Γράφει ότι το κίνηµα αυτό οδήγησε σε «αυτολογοκρισία» τους Αµερικανούς κινηµατογραφιστές, σε αντίθεση µε τους Ευρωπαίους που είναι πιο τολµηροί στις κινηµατογραφικές απεικονίσεις τους, παραθέτοντας σχετικά παραδείγµατα, χαρακτηρίζοντάς τα µάλιστα ως «τρυφερά» ή και «απολαυστικά βλάσφηµα».

Συνήθως, όταν γίνεται αναφορά σε τολµηρές ταινίες η αντίδραση έχει να κάνει µε το τι θέαµα προβάλλεται στο κοινό (και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους). Παράλληλα µε αυτό ας σκεφθούµε ότι οι ηθοποιοί τέτοιων ταινιών γυρίζουν τις σχετικές σκηνές (συχνά παραπάνω από µία φορές) µπροστά και ανάµεσα σε ένα πλήθος από τεχνικό προσωπικό, σκηνοθέτες, παραγωγούς και άλλα πρόσωπα. Αυτό δηµιουργεί ένα κλίµα που σε κάποιους από αυτούς θα λειτουργήσει σαν ένα σύγχρονο «τραγούδι των Σειρήνων». ∆εν φανταζόµαστε βέβαια ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ασκητική εγκράτεια ούτε την αυτοσυνειδησία του θρυλικού Οδυσσέα που βούλωσε τα αυτιά των συντρόφων του και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι για να περάσει τη σαγήνη του άσµατος χωρίς να υποκύψει. Η ορµονική έξαψη που προκύπτει από ένα τέτοιο θέαµα µπορεί να οδηγήσει σε «παρενόχληση» είτε προς κάποιον από τους εµπλεκόµενους ηθοποιούς είτε και προς τρίτα πρόσωπα. Αντί να κλαίµε υποκριτικά όταν συµβεί ένα δυσάρεστο ή τραγικό επεισόδιο, δεν είναι προτιµότερο να αποφύγουµε να το καλλιεργούµε µε την παραγωγή προκλητικών θεαµάτων; Οι αρχαίοι έλεγαν: «τὰ ἐν οἴκῳ µὴ ἐν δήµῳ». Κάποια πράγµατα που συνήθως γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες δεν πρέπει να δηµοσιοποιούνται. Και η δηµόσια βλασφηµία δεν µπορεί να αποτελεί απόλαυση. Αυτό δεν αποτελεί λογοκρισία αλλά σωφροσύνη και κοινή λογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή