Ο Πέρσης, ο Κρούπ και μία απαγωγή

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το εκτεταμένο και ενδιαφέρον κείμενο του Νίκου Βατόπουλου, για το ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας» στην «Κ» της 6-7 Ιανουαρίου 2024, θα ήθελα να μεταφέρω στις στήλες σας διάφορες «ειδήσεις του παρελθόντος», τις οποίες αλίευσα από αθηναϊκές εφημερίδες, αναφερόμενες σε αφίξεις διαφόρων διακεκριμένων αλλοδαπών που κατέλυσαν σ’ αυτό, αλλά και μια «απαγωγή» με ευτυχές τέλος, ώς και μια μυστηριώδη αυτοκτονία Αμερικανού δημοσιογράφου.

Τις παραθέτω:

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 15.10.1888 – Αφίκετο χθες ο υπό του Σάχου της Περσίας πεμπόμενος ως αντιπρόσωπος εν ταις εορταίς επί τη εικοσιπενταετηρίδι του Βασιλέως (Γεωργίου Α΄) Νεριμάν Χαν μεθ’ ενός υπασπιστού αυτού. Αμέσως επεσκέψατο τον Πρωθυπουργόν και τον Υπουργόν των Εξωτερικών, κατέλυσε δ’ εν τω ξενοδοχείω της Μεγάλης Βρεταννίας. Από 2500 ετών αι Αθήναι δεν είδον πρέσβυν της πατρίδος του Ξέρξου εις την γην των.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16.11.1888 – Αφίκετο εις την πόλιν μας ο υιός και διάδοχος του βασιλέως των κανονίων, ως απεκλήθη, Κρουπ. Ο Ερν. Κρουπ, ο μέγιστος των βιομηχάνων, και εις των πλουσιοτέρων της Γερμανίας, διευθύνει ως κληρονόμος του πατρός του το ευρύτατο των εργοστασίων των νεωτέρων χρόνων […]. Ο κ. Ερν. Κρουπ συνοδεύεται υπό δέκα πέντε ατόμων, τηλεγραφικώς δ’ είχε παραγγείλει να τω κρατηθώσι ευρέα οικήματα εν τω ξενοδοχείω της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Η ΧΩΡΑ, 15.12.1923 – Κατά πληροφορίας εκ της Αστυνομίας […] ο υιός του ανωτέρου υπαλλήλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Ιατρού, Νίκος απήγαγεν εκ του Ξενοδοχείου της «Μεγάλης Βρεταννίας» ένθα διέμενε μετά της οικογενείας της, την δεκαεξαέτιδα θυγατέρα του εφοπλιστού κ. Βεργωτή. […]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 17.8.1934 – Προχθές το απόγευμα ηυτοκτόνησεν εντός του δωματίου του, εις το ξενοδοχείον της «Μεγάλης Βρεταννίας» όπου διέμενεν, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπέρναρντ Σάλμαν ετών 54, ανταποκριτής του «Κήρυκος» της Ν. Υόρκης, λαβών ικανήν ποσότητα δηλητηρίου. […] Ο Σάλμον άφησε επίσης επιστολήν εις τον ενταύθα φίλον του κ. Τζωρτζ Ουίλλεμ, ανταποκριτήν των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» διά της οποίας τον παρακαλεί να μην κάμη θόρυβον διά το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT