«Είσαι ο πατέρας μας, δάσκαλος και οδηγητής»…

«Είσαι ο πατέρας μας, δάσκαλος και οδηγητής»…

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» για τον Στάλιν –«Η βιβλιοθήκη του Στάλιν» αλλά και επιστολή αναγνώστη με τίτλο «Ωρα για ένα καλό, παλιό ανέκδοτο»– θα ήθελα ν’ αναφερθώ αποσπασματικά στο «Χαιρετιστήριο» που απηύθυνε η 3η συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 10-14 Οκτωβρίου 1950 στη Ρουμανία, στον Ιωσήφ Στάλιν.

Εις αυτήν, πλην άλλων, ο Γιάννης Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκάλεσε τον σύντροφό του Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο), επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ, «σιχαμερό αγγείο».

Θα έλεγα κομψά ότι τον «χαιρετισμό» δεν τον διακρίνει η αποφυγή κοσμητικών επιθέτων και αδικαιολόγητων εγκωμίων, θα αποφύγω όμως βαρύτερους χαρακτηρισμούς για το περιεχόμενο και το ύφος του. Απλώς το παραθέτω:

Στον σ. Ι. Β. Στάλιν

Πολυσέβαστε πατέρα, δάσκαλε και οδηγητή.

Εμείς αντιπρόσωποι της Γ΄ Συνδιάσκεψης του Κόμματός μας στ’ όνομα όλου του Κόμματος… εκφράζουμε σε σας και στο δοξασμένο Μπολσεβίκικο Κόμμα… την απεριόριστη ευγνωμοσύνη, αγάπη και αφοσίωσή μας, για την πατρική συμπαράσταση, την ανεχτίμητη βοήθεια και τη στοργική φροντίδα, που δείχνετε για τον λαό μας […]. Οι δεσμοί του λαού μας με τη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού και του Κόμματός μας με το Κόμμα του ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ είναι ακατάλυτοι και αιώνιοι […] ποτέ δεν ξέχασαν οι Ελληνίδες μάνες, οι μελλοθάνατοι και οι φυλακισμένοι τον προστάτη και σωτήρα τους… θα εκτελέσουμε το καθήκον μας για την ανεξαρτησία και λευτεριά του λαού μας… ενάντια στους Αμερικανοάγγλους εμπρηστές του πολέμου… Γιατί όπου ΣΤΑΛΙΝ και ΝΙΚΗ. […]

ΖΗΤΩ ο καλύτερος φίλος και δάσκαλός μας, αρχηγός των εργαζομένων του κόσμου, ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΛΙΝ.

Η τρίτη ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ του ΚΚΕ.

*Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT