Επαναληπτικές λόγω «Σπαρτιατών»;

Κύριε διευθυντά

Ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού ∆ικαστηρίου εκκρεμεί ένσταση κατά του κύρους της εκλογής βουλευτών του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες. Η υπόθεση συζητήθηκε ήδη και αναμένεται η απόφαση του ∆ικαστηρίου. Λόγω της πολιτικής σημασίας του ζητήματος, από την κατάθεση της ένστασης, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 έως και σήμερα, συζητείται δημοσίως και κατ’ επανάληψη τι μέλλει γενέσθαι: Αν ακυρωθεί η εκλογή τους, ως επικρατέστερο «σενάριο» προβλέπεται στον δημόσιο διάλογο ότι οι έδρες των Σπαρτιατών, η εκλογή των οποίων θα ακυρωθεί, θα κατανεμηθούν στα λοιπά κόμματα, κατά την αναλογία της εκλογικής τους δύναμης. Η ακύρωση της εκλογής τους, αν αποφασισθεί από το ∆ικαστήριο, θα γίνει, διότι το κόμμα Σπαρτιάτες κακώς (μη νομίμως) συμμετέσχε στις εκλογές, βάσει του άρθρου 32 του κώδικα της εκλογικής νομοθεσίας (Π.∆. 26/2012, όπως ισχύει), αφού ο πραγματικός ηγέτης του είναι ο αποκλεισθείς Ηλίας Κασιδιάρης.

Χαρά μεγάλη φαίνεται ότι έχει προκληθεί στους ωφελούμενους αναπληρωματικούς βουλευτές των άλλων κομμάτων που θα καταλάβουν τις έδρες των Σπαρτιατών, των οποίων η εκλογή θα ακυρωθεί (αν ακυρωθεί). Ομως, «η αλήθεια ελευθερώσει αυτούς», έστω κι αν αποτελεί ανάσχεση στην πρόσκαιρη χαρά τους και στην πρόσκαιρη χαρά των κομμάτων τους: Την αλήθεια ορίζει το άρθρο 32 παρ. 2 του νόμου περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ν. 345/1976): Το Δικαστήριο διατάσσει την επανάληψη της ψηφοφορίας στην εκλογική ή στις εκλογικές περιφέρειες ή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των συνδυασμών και των υποψηφίων που νομίμως ανακηρύχθηκαν. Αυτή η διάταξη του άρθρου 32 παρ. 2 του ν. 345/1976 είναι η, κατά τη γνώμη μου, εφαρμοστέα, διότι αν γίνει δεκτή η ένσταση, τότε θα πρόκειται για παράβαση περί την «ενέργεια» της εκλογής (άρθρα 58 και 100 του Συντάγματος), η οποία εκτείνεται σε όλες τις προπαρασκευαστικές πράξεις της εκλογής, άρα και στην προπαρασκευαστική πράξη της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT