Οι σχολάζουσες κληρονομιές

Οι σχολάζουσες κληρονομιές

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των σχολαζουσών κληρονομιών (Σ.Κλ.) που είναι ελάχιστα γνωστό στους συντάκτες των μέσων ενημέρωσης και σε πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν την αρμοδιότητα.

Στις Σ.Κλ. ανήκουν χιλιάδες ακίνητα που ο αποβιώσας ιδιοκτήτης δεν άφησε κληρονόμο ή περιπτώσεις όπου μια διαθήκη όριζε ως κληρονόμο το ∆ημόσιο, οπότε η υπηρεσία του υπ. Οικονομικών, η επονομαζόμενη Σ.Κλ., αναλαμβάνει τη διαχείριση του ακινήτου.

Η διαχείριση ειδικά στην περίπτωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, με αποτέλεσμα «διαμάντια» να παραμένουν χωρίς νέο ιδιοκτήτη και τα βάρη του να καταπίπτουν στη διαχείριση της πολυκατοικίας.

Το θέμα αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα τη στιγμή που η εύρεση κατοικίας στην Ελλάδα δυσκολεύει, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν μόνιμη κατοικία σε λογικές τιμές.

Ενα παράδειγμα που αφορά την πολυκατοικία μας στο κέντρο της Αθήνας, ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στον 6ο όροφο με κεντρική θέρμανση, ασανσέρ, βεράντα με θέα στο Πεδίον του Αρεως και στην Ακρόπολη, και από το 1990 παραμένει στη διαχείριση της Σ.Κλ., σήμερα κενό χωρίς να βρεθεί κληρονόμος επί 34 έτη, ενώ καταρρέουν μερικές εξωτερικές όψεις και οι δαπάνες των αναλογούντων μηνιαίων κοινοχρήστων επιβαρύνουν τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Στην ίδια πολυκατοικία, ένα δεύτερο διαμέρισμα 90 τ.μ. μένει εδώ και δεκαετία χωρίς κληρονόμους, ακολουθεί δε και αυτό την τύχη του διαμερίσματος του 6ου ορόφου.

Συμπέρασμα: Παρόμοιες περιπτώσεις σχολαζουσών κληρονομιών παραμένουν στα χέρια του ∆ημοσίου, το οποίο δεν έχει προβλέψει μια ευέλικτη διαδικασία να εκποιεί υπέρ του ∆ημόσιου και να γεμίζει τα έσοδα του κράτους με δισεκατομμύρια.

*Διπλ. ηλ. μηχ., Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή