Ποιος είναι ο δημιουργός του πρωτογενούς ατόμου;

Ποιος είναι ο δημιουργός του πρωτογενούς ατόμου;

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Ηλίας Μαγκλίνης, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 4.4.2024 σχολίασε το βιβλίο του Αμερικανού Ρωμαιοκαθολικού θεολόγου Τζον Χάουτ (John F. Haught) που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Γιώργο Μαραγκό και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο υπό τον τίτλο: «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάιν». Στο μέσον, περίπου, του άρθρου του ο κ. Μαγκλίνης έγραψε:

«…Αυτό που πλέον γνωρίζουμε από την κοσμολογία είναι ότι το σύμπαν ξεκίνησε από ένα αδιανόητο μικροσκοπικό σημείο που συμπύκνωσε τα πάντα, τον χώρο και τον χρόνο. Αυτή η μοναδικότητα (singularity) “εξερράγη”. Ο χώρος απλώθηκε και ο χρόνος άρχισε να υφίσταται. Το Μπιγκ Μπανγκ πρέπει να συνέβη πριν από 13,8 δισ. χρόνια».

∆εν έχει αποδειχθεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ότι το Μπιγκ Μπανγκ (Big Bang), η Μεγάλη Εκρηξη, όντως συνέβη. Σε αυτήν όμως (τη Μεγάλη Εκρηξη) στηρίζεται η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος και ανήκει στον Βέλγο καθολικό ιερέα και φυσικό επιστήμονα Abbe Georges Lemaitre (1884-1966). Την εξέφρασε το 1927 από το αστεροσκοπείο του όρους Wilson της Καλιφόρνιας. Μετά τις αρχικές του αντιρρήσεις, την ενέκρινε μετά χαράς και ο Αϊνστάιν. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, πριν από 13,8 δισ. χρόνια (κατ’ άλλους πριν από 20 εκατ. χρόνια) το σύμπαν που υπήρχε υπό μορφήν μικρής πεπιεσμένης και θερμής σφαιρικής μάζας με το όνομα πρωτογενές άτομο, άρχισε να διογκώνεται και κατέληξε σε έκρηξη. Ηταν η αρχή του χρόνου και του χώρου, σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία. Το περιεχόμενο του πρωτογενούς ατόμου απελευθερώθηκε και έκτοτε απομακρύνεται από το αρχικό σημείο προς όλες τις κατευθύνσεις. Ετσι, κατά τη θεωρία της μεγάλης εκρήξεως (Big Bang) δημιουργήθηκε το σύμπαν. Ο Lemaitre δεν απέδειξε κάτι συγκεκριμένο. Πρότεινε μια θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος. Ας μη βιαστούμε να την αποδεχτούμε γιατί ενδέχεται κάποιος άλλος Γαλιλαίος να υποστηρίξει κάποτε στο μέλλον ότι ο Lemaitre είχε κάνει λάθος. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η Γη είναι ακίνητη στο κέντρο του κόσμου. Η γνώμη του αυτή επιστεύετο επί 2.000 χρόνια. Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει και μετά τον Αϊνστάιν: Ποιος είναι ο δημιουργός του πρωτογενούς ατόμου; Μήπως ο Θεός;

*Καρδιοχειρουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή