Τα ταπεινά «Νέμεα 2024», τα βήματα του Ηρακλέους, το στεφάνι από αγριοσέλινο και το Παρίσι

Τα ταπεινά «Νέμεα 2024», τα βήματα του Ηρακλέους, το στεφάνι από αγριοσέλινο και το Παρίσι

Τα ταπεινά «Νέμεα 2024», τα βήματα του Ηρακλέους, το στεφάνι από αγριοσέλινο και το Παρίσι-1
Τα Νέμεα ή Νέμεια, στα οποία μας «μυεί» ο επιστολογράφος της «Κ», διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια (η επίσημη έναρξη τοποθετείται στο 573 π.Χ.) και η πλειονότητα των αθλητών που συμμετείχαν ήταν από τη γεωγραφική γειτονιά τους, την Αθήνα, την Αίγινα και κάποια νησιά του Αιγαίου, με την παράδοση να θέλει ως ιδρυτή των Αγώνων τον Ηρακλή. Το στάδιο εκεί είχε μήκος 177 μέτρων αντί 192,2 της Ολυμπίας, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και μουσικά αγωνίσματα. Πολυπόθητο έπαθλο; Το στεφάνι από αγριοσέλινο. Επάνω αριστερά, ο πιο γνωστός και αγαπητός πανελλήνιος ήρωας εικονίζεται να καταβάλλει, χωρίς να ιδρώνει, το λιοντάρι της Νεμέας σε μια εξαρχής άνιση για το άτυχο θηρίο μάχη (ερυθρόμορφος αμφορέας, περί το 520 π.Χ., Βρετανικό Μουσείο). Επάνω δεξιά, αγώνας πυγμαχίας, με τον έναν αθλητή έτοιμο να καταρρεύσει, ενώ ο αυστηρός διαιτητής παρακολουθεί σε εγρήγορση και με τη ράβδο επίπληξης στο χέρι (αττικός μελανόμορφος αμφορέας, περί το 500 π.Χ., Μόναχο, Staatliche Antikensammlungen). Aπό το βιβλίο-αφιέρωμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, 28 αιώνες Ιστορία – Αθλητισμός – Πολιτισμός», του Μενέλαου Α. Χρόνη, ειδικές εκδόσεις Λαμπρόπουλος, Αθήνα 2000.

Κύριε διευθυντά

Το καλοκαίρι (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) θα διεξαχθούν στο Παρίσι, την πόλη του τεχνητού νυκτερινού φωτός, οι λαμπροί 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα χορτάσουμε τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων, υπεραθλητές, ρεκόρ, μεγάλα υπερσύγχρονα στάδια, χορηγούς, διαφημίσεις, πυροτεχνήματα, Hi-teck αθλητικά υποδήματα και ενδυμασίες, τηλεοπτικές μεταδόσεις, drones, μέτρα ασφαλείας αθλητών και θεατών, μασκότ, αναμνηστικά και πολλά άλλα, που απαιτούνται για να θεωρηθούν επιτυχημένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να υπερηφανεύεται η χώρα που τους οργάνωσε και στην οποία διεξήχθησαν.

Την ίδια περίπου περίοδο (28-30 Ιουνίου) στην ταπεινή αλλά λουσμένη από το φως του ήλιου και κουβαλώντας ιστορία χιλιετιών αρχαία Νεμέα, θα γίνει η όγδοη αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, στο ταπεινό αλλά αρχαίο στάδιό της.

Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και στον μερικώς αναστηλωμένο ναό του Νεμείου Διός. Δίπλα στην προτομή του αείμνηστου αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ (Stephen Miller), που με τις ανασκαφές του, εκτός των άλλων, έφερε στην επιφάνεια το αρχαίο στάδιο της Νεμέας και είχε την ιδέα της αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, που την υλοποίησε το 1996 με τη διοργάνωση της 1ης σύγχρονης Νεμεάδας. Δίπλα στο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του γιου του βασιλιά Λυκούργου, που προς τιμήν του και για να τιμήσουν τον αδόκητο θάνατό του οι «Επτά επί Θήβας» τέλεσαν τους πρώτους αγώνες.

Την παραμονή των αγώνων θα γίνει η αφή της φλόγας στον αρχαίο βωμό του σταδίου και κάποια καλλιτεχνικά δρώμενα. Την ημέρα των αγώνων οι συμμετέχοντες (αθλητές), κατά ηλικίες και φύλο, κάτω από την τέντα του αποδυτηρίου θα βγάλουν τα ρούχα τους, θα αλειφθούν, όσοι θέλουν, με λάδι, θα φορέσουν χιτώνα, θα βγάλουν τα παπούτσια τους και ξυπόλυτοι θα περάσουν μέσα από την «Κρυπτή στοά» και θα πατήσουν όχι το ταρτάν ενός υπερσύγχρονου σταδίου, αλλά το χώμα που πατούσαν οι αθλητές πριν από 2.500 χρόνια. Θα ξεκινήσουν το τρέξιμο όχι τοποθετώντας τα Hi-teck παπούτσια τους στους βατήρες, αλλά πίσω από τη γραμμή της αφετηρίας. Θα ξεκινήσουν όχι με την πιστολιά του αφέτη, αλλά με την πτώση του σχοινιού της ύσπληγος, του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης, αφού έχουν ακούσει τον αφέτη να παραγγέλλει: «Πόδα παρά πόδα… έτοιμοι… άπιτε». Θα σκονίσουν τα πόδια τους και στον τερματισμό θα τους περιμένει ο ελλανοδίκης, ο οποίος θα δώσει στον νικητή ένα κλωνάρι φοίνικα και θα περάσει γύρω από το κεφάλι του μία κορδέλα. Οι θεατές θα παρακολουθούν και θα χειροκροτούν καθισμένοι στα πρανή του σταδίου.

Το απόγευμα, όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα τρέξουν τον δρόμο «Τα βήματα του Ηρακλέους», 7,5 χλμ., από τις αρχαίες Κλεωνές μέχρι το στάδιο της αρχαίας Νεμέας.

Μετά το τέλος όλων των αγώνων, οι νικητές θα στεφανωθούν με ένα στεφάνι από αγριοσέλινο, που ήταν και το έπαθλο των αρχαίων αγώνων, για να θυμίζει τον μύθο του Οφέλτη και θα ακολουθήσει η σβέση της φλόγας του βωμού.

Τέλος θεατές και αθλητές θα γευθούν λιχουδιές που προσφέρουν με όλη τους την αγάπη οι φιλόξενοι «χορηγοί» κάτοικοι της Νεμέας, συνοδευόμενες από το υπέροχο Αγιωργίτικο κρασί της Νεμέας. Το ολυμπιακό πνεύμα θα έχει αναβιώσει για ακόμη μία φορά.

Παροτρύνω τους αγαπητούς αναγνώστες της «Κ», που δεν γνωρίζουν για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων να ενημερωθούν στο Διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων» και είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα θελήσουν τον Ιούνιο να κάνουν ένα βήμα στην ιστορία και να μετάσχουν στα Νέμεα 2024.

*Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α., Μέλος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT